Bäst i test – Bäddmadrass (Topp-7)

Siri Andersson Skribent

Artikeln är skriven av
Siri Andersson, Ansvarig skribent, Sömnexpert

En god natts sömn är avgörande för både vår fysiska och psykiska hälsa. Vi spenderar också en tredjedel av våra liv i sängen, så att investera i en bra bäddmadrass är något alla bör göra.

En viktig faktor i att välja en bra madrass är att hitta en som passar dina individuella behov. I den här guiden och bäst i test bäddmadrass går vi igenom de bästa madrasserna på marknaden.

Vi finns här för att hjälpa dig att få en bra översikt över produkter som kan passa dina behov. Du får även värdefull information om vad du bör leta efter när du köper en ny madrass för att kunna välja den som passar dig bäst.

Topplistan – sammanfattning

Emma Diamond – Bäst i test

Emma Diamond Bäddmadrass är en 8 cm tjock premium madrass som ger optimal tryckavlastning i alla sovpositioner och håller dig sval under natten. Tack vare effektiv temperaturreglering och fantastisk ergonomi som gör det möjligt att kunna sova djupare och vakna utvilad, har vi utsett denna modell till vår testvinnare.

Vi har sovit på den i 30 dagar och är imponerade av hur den avlastar kroppen under sömnen. Den har balansen mellan att vara mjuk men ändå stabil.

Ergonomisk och temperaturreglerande

Madrassen har en tvådelad konstruktion med Diamond Degree®-skum och HRX-skum för att säkerställa ergonomisk tryckavlastning och temperaturreglering.

HRX-skumstödet passar alla kroppstyper och sovpositioner. Det upprätthåller en rak ryggrad för att undvika felbelastning och smärta. Skummet bibehåller dessutom formen även efter flera månaders användning, men det rekommenderas att vända madrassen regelbundet för att undvika slitage.

Diamond Degree-teknologin leder bort överskottsvärme. Med grafitpartiklar i det översta skummets lager transporteras fukt effektivt bort från kroppen och hjälper dig att hålla en behaglig temperatur hela natten. Det möjliggör en optimal temperaturreglering vilket ökar möjligheterna för bättre djupsömn.

Avtagbart fodral

Bäddmadrassen har också ett specialdesignat fodral med hög andningsförmåga som är tillverkat av 98% polyester och 2% elastan. Det är avtagbart och lätt att tvätta för att hålla madrassen fräsch.

Specifikationer

Längd: 200 cm / 210 cm
Bredd: 80 – 200 cm
Fasthet: Medium
Antal varianter: 9 st
Höjd: 8 cm
Vikt: 8 – 17 kg
Antal lager: 3 lager
Material: Diamond Degree®-skum, HRX-skum, Polyester & Elastan
Typ av bäddmadrass: Skum
Garanti: 10 år
Tvättbar: Ja, 40 grader
Certifieringar: OEKO-TEX® Standard 100

För- och nackdelar med Emma Diamond

Fördelar

 • Ergonomisk och god komfort
 • Bra stöd för hela kroppen
 • 10 års garanti
 • 100 dagars prövotid
 • Avleder effektivt fukt och värme
 • Sval under varma sommarmånader
 • Avtagbart och tvättbart fodral
 • OEKO-TEX®-certifierat och mjukt tyg

Nackdelar

 • Kan upplevas som något hård för en del i början

Kundomdömen

Omdöme Emma
Omdöme Emma
Omdöme Emma Rickard
Omdöme Emma Lena

Källa: Emma.se

Köp här:

Tempur Pro Plus – Bäst memory foam

Tempur Pro Luxe är en skön bäddmadrass som ger dig optimalt stöd för en god natts sömn. Den följer din kroppsform för att ge anpassat stöd för just din kropp för att ge hög komfort.

Varm och sval för alla årstider

Tempur är känt för att använda högkvalitativa material i sina produkter och detta är inget undantag. Tempur Pro Plus är hela 8 cm tjock och tillverkad av en memory foam (TEMPUR® Advanced Material) som är av deras egna viskoelastiska Tempurmaterial. Den ger ett fast stöd och bra liggkomfort tack vare tryckavlastande egenskaper.

Det fiffiga med denna modell är dess temperaturreglering. Den är också vändbar där den ena sidan är varmare för kalla nätter och den andra sval för varma sommarnätter.

Svalt och avtagbart överdrag

Det tvåsidiga överdraget ger en sval och skön känsla för en god natts sömn. Även överdraget är tvåsidigt där en sida är i slät jersey och den andra med mjuk velour. Överdraget är dessutom avtagbart och tvättbart vilket gör det enkelt att hålla en ren och fräsch sovplats.

Specifikationer

Längd: 200 cm / 210 cm
Bredd: 80 – 200 cm
Antal varianter: 12 st
Fasthet: Mjuk / Medium / Hård
Höjd: 8 cm
Vikt:
Antal lager: 1 lager
Material: TEMPUR® Advanced Material (Memory foam)
Typ av bäddmadrass: Skum
Garanti: 10 år
Tvättbar: Ja, 60 grader
Certifieringar: MADE IN GREEN by OEKO-TEX®️

För- och nackdelar med Tempur Pro Plus

Fördelar

 • Bra stöd och tryckavlastning med memory foam
 • God temperaturreglering
 • Finns i 3 olika fastheter
 • Helt ny teknik med 20% mer tryckavlastning
 • 10 års garanti
 • 8 cm hög

Nackdelar

 • Kostar mer än många andra modeller

Köp här:

Mayan Pulse – Bästa miljöval

Mayan Pulse bäddmadrass

Bedre Nätter är medvetna om att en god natts sömn är avgörande för hälsan. Därför har de satsat på att tillverka en madrass helt i naturlatex för att ge användarna en bättre sömnupplevelse. Resultatet av deras ansträngningar är bäddmadrassen Mayan Pulse som dessutom har blivit Svanenmärkt och är vårt bästa miljöval.

Allergivänlig med 100% naturlig latex

Latexen som används är 100% naturlig, vilket gör den allergivänlig och skonsam för din hälsa. Latexen utvinns från gummiträdet Hevea Brasiliensis på ett naturligt sätt och genomgår en avancerad teknik kallad SonoCore. Detta ger madrassen en flexibel och hållbar yta som också är luftig och andningsbar.

FSC-certifierat och OEKO-TEX-certifierat

Bäddmadrassen har ett överdrag som är FSC-certifierat, vilket betyder att det är bättre på att hantera fukt än överdrag gjorda av bomull eller polyester. Överdraget är också OEKO-TEX-certifierat, vilket garanterar att det inte innehåller några skadliga ämnen.

Denna madrass är därför ett utmärkt val för dig som prioriterar både komfort och hälsa och som vill ha en högkvalitativ madrass.

Specifikationer

Längd: 200 cm / 210 cm
Bredd: 90 – 210 cm
Antal varianter: 9 st
Fasthet: Medium
Höjd: 6 cm
Vikt:
Antal lager: 1 lager
Material: Naturlatex (Mayan)
Typ av bäddmadrass: Latex
Garanti: 3 år
Tvättbar: Ja, 40 grader
Certifieringar: Svanenmärkt, OEKO-TEX & FSC

För- och nackdelar med Mayan Pulse

Fördelar

 • Hög komfort
 • För effektivt bort kroppsvärme
 • 100 dagars prövotid
 • 100% naturlatex
 • Luftig och andningsbar
 • Allergivänlig med flera certifieringar
 • Finns i 210 cm bredd

Nackdelar

 • Inte den tjockaste madrassen i testet

Köp här:

Mille Notti Featherbed – Bästa bäddmadrass i dun

Mille Notti Featherbed är en lyxig och bekväm sängmadrass. Den innehåller en mjuk blandning av dun och fjädrar, från ansvarsfulla leverantörer. Madrassen är också idealisk för alla årstider, eftersom den både kan ge värme och svalka.

Lagom mjuk med fjädrar och dun från and

Bäddmadrassen är fylld med en blandning av 90% andfjädrar och 10% anddun. Det ger en sagolikt mjuk och följsam känsla utan att vara för mjuk. Den känns härligt lyxig för dig som inte gillar för hårda underlag.

Materialet andas och reglerar fukt samt temperatur på ett problemfritt sätt, vilket gör att den fungerar lika bra på sommaren som på vintern.

Yttertyg av 100% duntät bomull

Madrassen har ett duntätt yttertyg av 100% bomull, vilket ser till att fjädrarna håller sig på plats. För att förlänga livslängden rekommenderas att använda ett bäddmadrasskydd. Yttertyget är nämligen inte avtagbart och bör i stället rengöras med skumtvättmedel och skakas ut med jämna mellanrum för att bevara de naturliga materialen inuti.

Specifikationer

Längd: 200 cm
Bredd: 90 – 210 cm
Antal varianter: 7 st
Fasthet: Mjuk
Höjd: 8 cm
Vikt:
Antal lager: 1 lager
Material: Gåsdun 10%/Gåsfjäder 90%, Bomull
Typ av bäddmadrass: Dun
Garanti: 3 år
Tvättbar: Nej
Certifieringar: STANDARD 100 OEKO-TEX®

För- och nackdelar med Mille Notti Featherbed

Fördelar

 • Fantastiskt mjuk och hög komfort
 • Ger värme på vintern och svalkar på sommaren
 • Duntätt tyg i bra kvalitet
 • Som att sova på moln

Nackdelar

 • Yttertyget är inte avtagbart
 • Måste puffas regelbundet

Köp här:

Hästens BJ Bäddmadrass – Bäst lyxvalet

Hästens, en välkänd sängtillverkare, erbjuder en klassiskt stoppad madrass som alltid kommer att behålla sin form. Vad som skiljer Hästens BJ Bäddmadrass från andra är dess stoppningsmaterial som består av en speciell blandning av bomull, ull och tagel. Detta innebär att bäddmadrassen inte kommer att tappa formen som syntetmaterial ofta gör.

Specialbehandlad stoppning för allergiker

Hästens erbjuder en bäddmadrass av hög kvalitet där allt material är specialbehandlat för att minimera allergener. Naturmaterialet ger också en mjuk och luftig liggyta som andas och håller dig varm på vintern och sval på sommaren. Det bidrar till en bättre sömnupplevelse.

Bra stöd och komfort

Madrassen erbjuder både bra stöd och komfort tack vare det högkvalitativa materialet som också är välventilerat. Det gör det bekvämt att sova även under varma nätter. Att den dessutom är tillverkad av naturliga material, är fördelaktigt för den som vill göra ett mer miljövänligt val.

Specifikationer

Längd: 200/210 cm
Bredd: 90 – 210 cm
Antal varianter: 16 st
Fasthet: Mjuk
Höjd: 5 cm
Vikt:
Antal lager: 4 lager
Material: Bomull, ull, tagel (hästhår)
Typ av bäddmadrass: Standard 
Garanti: 25 år
Tvättbar:
Certifieringar:

För- och nackdelar med Hästens BJ

Fördelar

 • Bibehåller formen utmärkt
 • Högsta kvalitet
 • Stoppning av naturliga material
 • Sval och skön liggyta

Nackdelar

 • Ganska dyr men du får mycket för pengarna om du vill ha lyx

Köp här:

Sweetnight bäddmadrass – Bästa budgetval

Sweetnight erbjuder en bäddmadrass med en unik design som ger stöd och komfort under sömnen. Tack vare den höga densiteten och det ventilerande gelskummet kan du njuta av en bekväm och stödjande sömnkomfort.

Bra ventilationsförmåga

En av de bästa funktionerna med produkten är dess höga ventilationsförmåga. Stoppningen består av ett mycket ventilerande gelskum som ger en bekväm och stödjande sömnkomfort. Den ventilerande designen bidrar till en god luftcirkulation och minskar risken för överhettning och svettning under natten.

Minnesskummet har en mycket bra återställningsförmåga och erbjuder samtidigt komfort oavsett om du sover på sidan, mage eller rygg. Det säkerställer ergonomisk liggkomfort och reglerar rörelser under sömnen, vilket ger en vilsam djupsömn.

Halkfri madrass med avtagbart överdrag

En annan viktig fördel med bäddmadrassen är att den är halkfri. Tack vare fyra gummiband och halkfri undersida förhindrar det effektivt din madrass från att glida. Den är därför extra lämplig för personer som rör sig mycket på natten och ofta ändrar sovposition.

Bäddmadrassen har också ett avtagbart och tvättbart överdrag. Den är därför enkel att rengöra och hålla hygienisk.

Specifikationer

Längd: 200
Bredd: 90 – 180 cm
Antal varianter: 5 st
Fasthet: Medium
Höjd: 5 cm
Vikt: Från 5 kg
Antal lager: 2 lager
Material: Skum, polyester
Typ av bäddmadrass: Minnesskum
Garanti: 3 år
Tvättbar: ja, 40 grader
Certifieringar:

För- och nackdelar med Sweetnight

Fördelar

 • Minnesskum ger bra stöd och komfort
 • Halkfri för personer som rör sig mycket i sömnen
 • Avtagbart överdrag
 • Bra budgetpris

Nackdelar

 • Inte samma höga kvalitet som våra toppvinnare, men fullt godkänt

Köp här:

Hilding Aktsam – Bästa valet för allergiker

Hilding Aktsam bäddmadrass är en av de få madrasser som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar. Produkten har också fått Svanenmärkning.

Tvättbart överdrag av bomull

Överdraget på madrassen är quiltat och tillverkat av tätvävd, naturligt och oblekt bomullsmaterial.

Fodralet är dessutom avtagbart och kan tvättas, vilket är en stor fördel. För att ta hand om den på bästa sätt rekommenderas att tvätta överdraget i 60°C. För att förlänga livslängden på din bäddmadrass rekommenderas också att använda ett madrasskydd.

Mjuk stoppning fritt från allergiframkallande ämnen

Madrassen är ca 7 cm hög och har en mjuk stoppning av perforerad softex som ger en mjuk och behaglig känsla. Madrassen har också Svanenmärkning och rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet.

Produkten uppfyller alla krav för att vara fri från allergiframkallande ämnen och är tillverkad av ett tätvävt bomullstyg som förhindrar husdammskvalster från att tränga in i madrassen.

För kvalsterallergiker rekommenderas det ändå att också använda ett kvalsterskydd eftersom madrassen inte helt kan ersätta ett sådant skydd.

Specifikationer

Längd: 200/210
Bredd: 80 – 210 cm
Antal varianter: 15 st
Fasthet: Mjuk
Höjd: 7 cm
Vikt:
Antal lager: 1 lager
Material: Perforerad softex , polyester
Typ av bäddmadrass: Standard 
Garanti: 3 år
Tvättbar: ja, 60 grader
Certifieringar: Astma- & Allergiförbundet, Svanenmärkt, FSC, ECO Tyg

För- och nackdelar med Hilding Aktsam

Fördelar

 • Rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet
 • Mjuk stoppning för skön komfort
 • Avtagbart överdrag

Nackdelar

 • Inte det bästa alternativet för den som föredrar fastare underlag

Köp här:

Vad ska man tänka på vid val av bäddmadrass?

Bäddmadrassen kan verkligen påverka din upplevelse av hela sängen och både material och tjocklek spelar roll. Det finns flera saker att överväga när du ska välja madrass.

Värme och kylegenskaper

Du behöver ta hänsyn till din kroppstemperatur när du väljer bäddmadrass. Brukar du känna dig varm behöver du en luftigare modell som andas tillräckligt bra för en god ventilation. Om du i stället ofta fryser kan du må bättre av en som är tätare.

Komfort och tryckavlastning

Olika människor har olika behov av stöd. När du väljer en bäddmadrass är det därför viktigt att tänka på vilken typ av komfort du vill ha. Om du vill ha en mjuk madrass eller behöver extra tryckavlastning, behöver du hitta en produkt som passar dina behov.

Om du brukar sova på sidan är det troligt att du kommer att känna dig mest bekväm på en madrass med tryckavlastning. Den är utformad för att minska trycket på dina axlar och höfter samtidigt som den stöder ryggraden.

Föredrar du i stället att sova på ryggen behöver du en fastare bäddmadrass som ger jämnt stöd och hjälper till att hålla ryggen i en balanserad position.

För magsovare är det viktigt att ha en madrass som ger extra stöd mellan axlarna och höfterna för att undvika att sjunka ner för mycket runt midjan.

En genomgång av 39 studier på vilken typ av madrass som är bäst för att undvika ryggsmärtor visar att du ska välja hårdhet/fasthet medium.

Fördelar med memory foam, dun eller skum?

En del material har längre livslängd och bättre prestanda. Bland dessa finns memory foam med hög densitet, ventilerad latex, naturlig ull och dun. Även om det kan innebära en högre kostnad, kommer en madrass gjord av dessa material att erbjuda högre kvalitet över tid jämfört med en modell gjord av billigare material.

Memory foam

En bäddmadrass av memory foam är gjord av minnesskum som anpassar sig efter din kropp på ett mycket smidigt sätt. Det är tryckavlastande och minskar risken för smärta i muskler och leder när du sover. Skummet ger en upplevelse av att sjunka ner i madrassen och bidrar till en avkopplande sömn.

Dun

Om du vill ha en mjuk och andningsbar modell kan en madrass gjord av dun och fjädrar vara ett utmärkt val.

Skum

Skum är ett vanligt och klassiskt material som används som fyllning i bäddmadrasser. Det är också det mest ekonomiska valet för dig som letar efter ett budgetalternativ.

Fördelen med skum i bäddmadrassen är att det ger en mjuk och bekväm yta att sova på, men det kan inte ge den extra stöd som vissa personer behöver. Dessutom har skum en tendens att torka ut med tiden, så det är viktigt att överväga att byta ut din bäddmadrass med jämna mellanrum.

Att tänka på om du är varm när du sover

Vissa bäddmadrasser kan behålla kroppsvärmen och påverka din sömn negativt. Material som memoryskum och oventilerad latex tenderar att bli varmare än andra material som dun, fjädrar eller ull som är mer luftiga. Här finns lite fler tips om du svettas på natten.

Mjukheten på madrassen kan också påverka temperaturen. Om du sjunker för djupt in i madrassen kan luftflödet begränsas och göra att du känner dig för varm.

Latexmadrasser som är speciellt utformade med bra ventilationsegenskaper är ett populärt val för dem som ofta känner sig varma på natten, då de främjar en balanserad kroppstemperatur.

Under kalla årstider kan även ullmadrasser ge extra bra värmeisolering samtidigt som de kyler och transporterar bort fukt när temperaturen stiger.

Frågor & Svar

Vilken bäddmadrass är bäst?

Det finns ingen madrass som passar alla, eftersom vi har olika kroppar och sovvanor. Därför är det viktigt att välja en modell anpassad efter din kroppstyp, sovstil och övriga personliga preferenser vad gäller fasthet och stöd. I vår bäst i test av bäddmadrass presenterar vi de bästa inom olika kategorier.

Vad är bäst mellan latexmadrass eller memoryskum-madrass?

En madrass av latex är ett utmärkt val om du föredrar att sova på fastare underlag. Latex ger en fast och stabil yta med bra stöd åt kroppen. Den är också väldigt luftig, vilket gör den särskilt lämplig för varma sommarnätter. Om du föredrar att sova mjukt är en bäddmadrass av memoryskum ett bättre alternativ.

Är en dyrare madrass bättre än en billigare?

När det kommer till madrasser kan det vara värt att satsa på något av hög kvalitet. Men det är viktigt att komma ihåg att pris och kvalitet inte alltid korrelerar till 100%. Generellt sett bör du undvika att köpa den allra billigaste madrassen, då garanti, komfort och lång hållbarhet sällan håller hög standard hos dessa produkter.

Källor:

Butikernas Omdömen – vi har läst igenom butikernas kundomdömen.

Amazon.se – Kundomdömen från faktiska användare

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *