Bäst i test av duntäcke 2024: Dyrast är inte alltid bäst

Siri Andersson Skribent

Artikeln är skriven av
Siri Andersson, Ansvarig skribent, Sömnexpert

Att ha rätt täcke som håller dig lagom varm kan verkligen göra underverk för hur bra du sover och hur väl du vilar. Det kan vara lätt att bortse från hur viktigt det är att investera i högkvalitativa sängkläder och ett riktigt bekvämt duntäcke.

En god natts sömn är något som vi alla vill ha och sömnbrist påverkar oss på många sätt. Faktum är att din säng är en av de viktigaste investeringarna du kan göra för din hälsa och ditt välbefinnande.

Du kommer att tillbringa en stor del av ditt liv i sängen, så du behöver vakna upp varje dag med optimal energi och känna dig redo för vad dagen har att erbjuda.

Duntäcken finns i alla prisklasser – från budgetalternativ till lyxiga ejderdunstäcken. Kvaliteten varierar också kraftigt, så det är bra att ta tiden och undersöka alternativen utifrån dina behov.

Vi har tagit fram de bästa produkterna som ger mest valuta för pengarna vad gäller både komfort, temperaturreglering och hållbarhet.

I vår bäst i test av duntäcken presenterar vi våra vinnare och ger dig även tips om vad du ska tänka på när du ska handla bästa täcket som passar just dig.

Nordun Disa Varmt duntäcke – Bäst i test

Nordun Disa Varmt duntäcke är perfekt för dig som vill ha en varm och mysig nattsömn. Produkten garanterar kvalitet och prestanda enligt ”Testfakta” i december 2022.

Enligt deras testresultat har duntäcket högt innehåll av dun med hög kvalitet samt håller en bra konstruktion med värmeisolation. Det här är också vår testvinnare bland alla modeller vi har testat.

Tyg och fyllning av hög kvalitet

Yttertyget är av finaste bomullscambric med en trådtäthet på 280 och fyllningen är med anddun. Dunet är certifierat enligt RDS (Responsible Down Standard) vilket innebär att det kommer från ansvarsfullt behandlade gäss och ankor. Produkten främjar även mer hållbar bomullsodling genom Better Cotton Initiative (BCI).

Fluffigt och varmt för den som fryser lätt

Om du är en person som lätt fryser under natten är detta täcke utmärkt för dig då det är fluffigt och varmt. Fyllnadsvikten är 800 gram och det har en bärighet på 8-10, vilket innebär att dunet är mycket spänstigt och luftigt.

Modellen är vit i färgen och är dekorerad med en silverfärgad dubbel piping längs kanterna. Det har en storlek på 150×210 cm och en kvadratsydd sömnad där det finns mellanväggar mellan tyglagren. Duntäcket går att tvätta i maskin vid 60 grader och har även en garanti på 5 år.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 cm
Fyllnadsvikt: 800 gram
Innehåll fyllning: 90% anddun, 10% vit andfjäder
Dunets ursprung: Kina
Dunets klass: Saknas
Bärighet: 8-10
Värmegrad: Varmt
Material yttertyg: Bomull
Certifikat: Better Cotton, Responsible Down Standard (RDS), Oekotex standard 100
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Nordun Disa

Fördelar

 • Testvinnare hos hos Testfakta
 • Prisvärd!
 • 4,7 av 5,0 av kunder som köpt
 • Fyllning med RDS-certifierat anddun
 • Ger bra värme
 • Fluffigt med bärighet 8-10
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Vi hittar inget negativt med denna produkt

Köp här:

Engmo Cecilia – Prisvärt val

Engmo Cecilia är ett prisvärt duntäcke som är fyllt med högkvalitativt europeiskt myskandsdun och har ett yttertyg av fint bomullscambric. Täcket har en fantastisk andningsförmåga som hjälper till att upprätthålla en behaglig temperatur under hela natten, vilket ger en djupare och mer avslappnad sömn.

Hög bärighet och lång garanti mot dunläckage

Duntäcket har en hög bärighet på 10, vilket betyder att det har en utmärkt isoleringsförmåga och det innehåller dessutom högkvalitativt anddun. Det är sytt i mjukt och exklusivt bomullstyg med små rutor, vilket ger en lång livslängd och hög slittålighet.

Med 10 års garanti mot dunläckage kan du lita på att detta täcke kommer att ge dig värme och komfort under många år framöver.

Allergicertifikat och flera andra certifieringar

Materialet är certifierat med både Oeko Tex Standard 100+ och Downafresh. Det garanterar att det är fritt från skadliga kemikalier och har tillverkats enligt Europas strängaste tvättkrav.

Dessutom har det Nomite allergicertifikat och EDFA European down & feather association märkning. Det innebär att det är spårbart dun och att duntäcket har hög täthet för att förhindra kvalster.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 cm
Fyllnadsvikt: 200-700 gram
Innehåll fyllning: 10% vitt småfjäder, 90% vitt myskanddun
Dunets ursprung: Europa
Dunets klass: Klass 1
Bärighet: 10
Värmegrad: Extra svalt, Svalt, Medium, Varmt
Material yttertyg: Bomull
Certifikat: Downfresh, Nomite, EFDA, Oekotex standard 100, Kunglig hovleverantör
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Engmo Cecilia

Fördelar

 • 4,8 av 5,0 i betyg av 160+ kunder som köpt
 • Jämn och behaglig temperatur
 • Hög bärighet på 10
 • Bra mot kvalster för allergiker
 • 10 års garanti mot läckage av dun

Nackdelar

 • Kan ta 6-8 timmar att torka efter tvätt

Köp här:

Norsk dun – Bästa budgetvalet

Norsk dun duntäcke

Duntäcket Norsk dun finns att välja i två värmenivåer sval och medium. Perfekt budgetalternativ för dig som vill hitta något som passar dina behov beroende på hur lätt du har för att frysa eller inte.

Speciell sömnad för att hålla dunet på plats

Yttertyget är gjort av 100% bomullscambric och tack vare sömnaden i rutor kan dunet stanna på sin plats för optimal komfort. Fyllningen består av 100% vit myskandsdun med olika andelar mellan dun och småfjädrar beroende på variant för att ge olika värme. Företaget väljer också noggrant ut innehållet för att säkerställa högsta kvalitet.

Välj bärighet mellan 6 och 9

Eftersom denna produkt finns i två olika alternativ har du möjlighet att själv välja bärigheten. Den svala modellen har bärighet 6 och behöver du något som värmer mer är medium ett bra val med värde 9.

Oavsett vilket täcke du väljer är samtliga dun och fjädrar av klass 1 som är den högsta av tre klasser. Det är Downafresh Greenline-certifierat för 100% rent dun samt för en kontrollerad och spårbar tillverkningskedja. Täcket är dessutom Nomite-certifierat vilket innebär att det är fritt från kvalster

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 cm
Fyllnadsvikt: Svalt 260 gram eller Medium 500 gram
Innehåll fyllning: Svalt 50% anddun, 50% andfjäder, Medium 70% anddun, 30% andfjäder
Dunets ursprung: Frankrike
Dunets klass: Klass 1
Bärighet: Svalt – 6, Medium – 9
Värmegrad: Svalt och Medium
Material yttertyg: Bomull
Certifikat: Downfresh, Downpass, Nomite
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Norsk dun

Fördelar

 • Bra budgetalternativ
 • Finns som sval och medelvarm
 • Tyg i 100% bomullscambric
 • Bärighet 9 (Medium)
 • Bra vid allergi mot kvalster

Nackdelar

 • Inte Oeko Tex-certifierat
 • Större andel fjädrar en dyrare alterntiv

Köp här:

Engmo Louise  – Bästa premiumvalet

Engmo Louise är ett duntäcke i premiumklassen och är i storleken 150×210 cm med en unik body-shape konstruktion. Det är tillverkat av det finaste tyget som är fyllt med 91% vitt europeiskt gåsdun och 9% isländskt ejderdun. Du kan välja mellan varianterna svalt och medium för att hitta den perfekta temperaturen för dig.

Bra fördelning av dun med mellanväggar i täcket

Duntäcket är sytt med mellanväggar för att dunet ska fördelas optimalt runt kroppen när du sover. Den unika blandningen av isländskt ejderdun och europeiskt gåsdun ger en fluffig, lätt och följsam känsla. Det anpassar sig efter din kropp och reglerar temperaturen effektivt under hela natten.

När du köper denna produkt får du som kund 10 års garanti mot att dunet inte ska läcka. Du får dessutom en praktisk tygpåse för förvaring.

Fritt från skadliga kemikalier och allergener

Yttertyget är tillverkat av finaste bomullsbatist och har lång hållbarhet. Modellen är även ett bra val för din hälsa och miljön. Det har certifieringar som garanterar att det är fritt både från skadliga kemikalier och allergener. Täcket har också märkning för spårbart dun.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 cm
Fyllnadsvikt: Svalt 300 gram eller Medium 660 gram
Innehåll fyllning: 9% isländskt ejderdun och 91% gåsdun
Dunets ursprung: Europa
Dunets klass: Klass 1
Bärighet: Ej mätbart
Värmegrad: Svalt och Medium
Material yttertyg: Bomull och kantband i satin
Certifikat: Downfresh, Nomite, EFDA, Oekotex standard 100, Kunglig hovleverantör
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Engmo Louise

Fördelar

 • 4,9 av 5,0 i betyg av 15+ kunder som köpt
 • Hög kvalitet både i fyllning och tyg
 • Bra temperaturreglering
 • Dunet håller sig bra fördelat
 • Inga skadliga kemikalier eller allergener

Nackdelar

 • Något dyrare men väl värd pengarna

Köp här:

Ringsted Omtanke Ekologiskt – bästa miljövalet

Ringsted Omtanke Ekologiskt är ett 100% ekologiskt duntäcke som är medelvarmt och i storlek 150×210. Det är Svanenmärkt och innehåller dun från frigående änder i Västjylland och är vår vinnare som bäst miljöval.

Dun från ekologiska änder

Det här är ett duntäcke som rekommenderas av den danska djurrättsorganisationen ”Dyrenes Beskyttelse”. Dunet kommer från ekologiska änder på Västjylland som är frigående och det är därmed en produkt som värnar om både djuren och miljön. Det är märkt med ett EDFA-certifikat, vilket garanterar att inget dun från levande fåglar har använts.

Tyg av ekologisk bomull

Yttertyget är tillverkat av slitstark ekologisk bomull (GOTS-certifierat) för extra hållbarhet. Genom att köpa detta täcke får du en högkvalitativ produkt som kommer att värma dig under en lång tid. Med en bärighet på 10 känns detta täcke dessutom både mjukt och luftigt.

Detta duntäcke har både Oeko Tex Standard 100, Downfresh och Nomite allergicertifikat.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 cm
Fyllnadsvikt: 600 gram
Innehåll fyllning: Ekologiskt anddun från frigående danska änder
Dunets ursprung: Danmark
Dunets klass: Klass 1
Bärighet: 10
Värmegrad: Medium
Material yttertyg: Ekologisk Bomull
Certifikat: Dyrenes Beskyttelse, GOTS, Downfresh Greenline, Svanenmärkt, Nomite, EFDA, Oekotex standard 100,
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Ringsted Omtanke

Fördelar

 • 5,0 av 5,0 i betyg dock endast baserat på 5 st kunder som köpt
 • Ekologiskt tyg och fyllning
 • Bärighet 10
 • Många certifikat
 • God temperaturreglering
 • 10 års garanti

Nackdelar

 • Något dyrare

Köp här:

Nordun Disa svalt duntäcke – Bästa tunna duntäcket

För den som vill ha ett täcke som är perfekt för både varma och kalla nätter är Disa svalt duntäcke ett utmärkt val. Med en fyllning av 90% vitt anddun och 10% vit andfjäder samt en fyllnadsvikt på 400 gram är detta täcke både lätt och luftigt. Samtidigt ger det tillräckligt med värme när det behövs.

Söker du specifikt efter ett svalt täcke? Då har vi gjort ett stort test för med det i fokus som du hittar här.

Kvadratsydda sömmar och trådtäthet på 280

Duntäcket som är i storlek 150×210 cm har en bärighet på 8-10 som gör det fluffigt och spänstigt. Med kvadratsydda sömmar som mellanväggar mellan tyglagren blir dunet jämnt fördelat över hela täcket. Du får på så sätt en mjuk känsla och värmen fördelas jämnt.

Yttertyget är i finaste bomullscambric och har en trådtäthet på 280 som är mjukt och skönt mot huden.

Miljövänligt alternativ

Förutom att vara bekvämt och svalt är detta täcke också ett miljövänligt val. Det främjar hållbar bomullsodling genom Better Cotton Initiative och dunet är certifierat enligt Responsible Down Standard. Det säkerställer att det kommer från ansvarsfullt behandlade gäss och ankor.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 cm
Fyllnadsvikt: 400 gram
Innehåll fyllning: 90% vitt anddun, 10% vit andfjäder
Dunets ursprung: Kina
Dunets klass:
Bärighet: 8-10
Värmegrad: Svalt
Material yttertyg: Ekologisk Bomull
Certifikat: Better Cotton, Responsible Down Standard (RDS), Oekotex standard 100
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Nordun Disa svalt

Fördelar

 • 4,5 i betyg av 40+ riktiga köpare
 • Sval modell
 • 90% vitt anddun, 10% vit andfjäder
 • Bärighet på 8-10
 • Lätt och luftigt med jämnt fördelat dun
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Passar inte den riktigt frusna personen

Köp här:

Engmo Victoria – Lyxvalet

För den som vill ha ett riktigt lyxig täcke ska ta en närmare titt på Engmo Victoria. Ett exklusivt duntäcke tillverkat av 100% isländskt ejderdun. Varje dun har handplockats från ejdernas bon och täckena är sydda i äkta mullbärssilke från fjärilen Bombyx Mori.

Lyxigt mullbärssilke

I över 5000 år har Bombyx Mori-larver odlats i Kina och deras enda föda är bladen från det vita mullbärsträdet. Victoria-täcket ger en unik känsla av lyx och komfort. Du kan till och med få ditt namn tryckt på etiketten för att göra det mer personligt.

Produkten är allergitestat och Nomite-certifierat, vilket betyder att det är fritt från kvalster. Det är också testat och godkänt av Oeko Tex, vilket garanterar att inga skadliga ämnen finns i produkten. Tack vare att duntäcket är tillverkat av 100% rent dun är det även Downafresh greenLine-certifierat.

Två storlekar och två värmenivåer

Modellen finns i två storlekar och två värmealternativ. Dunet fördelas jämnt i rutmönster i hela täcket och har en behagligt krämfärgad yta med en mönstrat undersida. Modellen finns i två varianter med rutor i antingen 5×7 eller 7×7 beroende på storlek.

Specifikationer

Längd: 210 cm / 220 cm
Bredd: 150 cm / 220 cm
Fyllnadsvikt: 450 gram / 600 gram
Innehåll fyllning: 100% isländska Ejderdun
Dunets ursprung: Island
Dunets klass: Framgår ej
Bärighet: Ej mätbart
Värmegrad: Svalt och Medium
Material yttertyg: 100% Mulberrysilke
Certifikat: Downfresh Greenline, Oekotex standard 100, Nomite, amfori
Tvättbart: Ja, 60 grader

För- och nackdelar med Engmo Victoria

Fördelar

 • Kanske världens bästa täcke?
 • 100% isländskt ejderdun
 • Tyg i äkta mullbärssilke
 • Fritt från kvalster
 • Går att välja värmenivå

Nackdelar

 • Riktigt dyr

Köp här:

Vad ska man tänka på vid val av duntäcke?

När du väljer ett duntäcke är det viktigt att tänka på din personliga komfortnivå och dina sömnvanor. Tjockleken och dess förmåga att leda bort fukt är också faktorer att överväga, särskilt beroende på vilken tid på året det är.

Ett tunnare täcke kan vara bättre för sommaren eller om du svettas när du sover. Ett tjockare täcke kan ge dig extra värme när det är kallt ute. Men det finns också många täcken med god andningsförmåga som fungerar bra året runt.

För att hjälpa dig välja rätt täcke har vi sammanställt några viktiga saker att tänka på. Det gör det lättare för dig att hitta det perfekta duntäcket för din personliga smak och behov.

Täckets fyllning

När du ska köpa ett täcke är det viktigt att tänka på fyllningen, eftersom den påverkar din sömnkvalitet. Fjädrar och dun har en god andningsförmåga och transporterar bort fukt, vilket hjälper dig att behålla en optimal temperatur under natten.

De vanligaste fyllningarna av naturfibrer är dun och fjädrar från anka. Tänk på att täcket kan knastra lite på grund av fjädrarnas pinnar. Är det något som stör dig lätt behöver du välja ett täcke med så stor andel dun som möjligt och helst inga fjädrar alls.

Dunkvalitet

Dun från olika fågelarter varierar mycket i kvalitet och det har visat sig att andfåglar generellt sett är bäst lämpade för detta ändamål. Myskandsdun och gåsdun är vanligt förekommande, men den högsta kvaliteten kommer från ejdern. Eftersom dessa fåglar inte föds upp kommersiellt, innebär det att dunet måste samlas manuellt från fåglarnas bon. Detta gör det väldigt dyrt.

Fåglarnas livsmiljö har också en stor påverkan på dunets kvalitet. Fåglar som lever i regioner med varierande klimat, såsom norra Europa, ger bättre dun eftersom det behöver ge optimal isolering oavsett om det är varmt eller kallt. Detta gör europeiskt dun särskilt lämpligt som fyllning för täcken, eftersom duntäckets funktion också är att ge optimal värmeisolering.

Kvaliteten på dunet ökar också med fågelns ålder. Europeiska djurskyddsregler är dessutom de strängaste i världen. Det innebär att fåglarna har ett bättre och längre liv än i andra länder där djurens välbefinnande inte alltid prioriteras.

Dunet som används till duntäcken kommer från uppfödda änder som har slaktats för köttproduktion. På så sätt är det en restprodukt som kan användas på ett bra, genomtänkt sätt.

Bärighet för form och isoleringsförmåga

Många duntäcken har en bärighet som indikerar hur bra täcket återfår sin form efter att ha blivit ihoptryckt. Värdet uttrycks vanligtvis med en siffra mellan 2-13, där 13 är bäst. Endast högkvalitativt 100% dun kan ge en optimal bärighet. Ju fler fjädrar som används i fyllningen, desto lägre bärighetsvärde.

Värdet indikerar också duntäckets isoleringsförmåga. Med tiden kommer det att slitas och förlora lite av sin spänst, men oftast kommer högre bärighet att ge en längre livslängd.

NOMITE-märkning för att slippa kvalsterskydd

Nomite-märkning säkerställer att täcket är sytt med en så hög kvalitet att det passar personer med kvalsterallergi. Produkterna innehåller inte kvalster och tyget är tätt vävt för att förhindra att kvalster tränger igenom. Nomite-certifiering är därmed en trygghet för dig som söker ett allergivänligt täcke.

Fritt från kemikalier med Oeko-Tex-märkning

Det är fördelaktigt att välja ett duntäcke tillverkat av Oeko-Tex certifierade material eftersom det garanterar att inga skadliga ämnen har använts i tillverkningsprocessen. En certifiering med OEKO-Tex-märkning innebär därmed att duntäcket har testats och godkänts för att vara fritt från eventuella rester av kemikalier.

Så tvättar du ditt duntäcke

För att hålla ditt täcke fräscht och fint finns det några bra råd för hur du bäst rengör ditt duntäcke.

Naturdun går utmärkt att tvätta i tvättmaskin, och om du följer tvättråden på etiketten är det en enkel process. Eftersom naturdun är ett känsligt material, är det viktigt att tänka på några viktiga detaljer. Använd ett enzymfritt tvättmedel, som till exempel tvättmedel för ull, och kör täcket på ett skonsamt tvättprogram med rätt temperatur. Det är rekommenderat att tvätta duntäcken 2-4 gånger per år för att undvika ansamling av smuts och kvalster.

Efter tvätten är det också viktigt att se till att dunen torkar ordentligt. De flesta använder torktumlare, men det kan ta flera timmar. Om du har möjlighet kan du också torka det utomhus på en tvättlina, men undvik starkt solljus som kan skada tyget och göra dunet mindre elastiskt.

För att undvika att det klumpar ihop sig kan du använda tennisbollar i torktumlaren eller hänga upp duntäcket utomhus när det blåser.

Du kan enkelt fräscha upp ditt täcke mellan tvättarna genom vädring utan att utsätta det för direkt solljus.

Frågor & Svar

Vad innebär bärigheten hos ett täcke?

Bärigheten beskriver förmågan hos ett täcke att återgå till sin ursprungliga form efter att ha varit sammantryckt. Skalan sträcker sig från 2 till 13, och för ett högt värde behövs större del högkvalitativt dun. God bärighet är en fördel då det isolerar bättre.

Hur ofta ska man tvätta sitt duntäcke?

Det rekommenderas att tvätta täcket mellan två till fyra gånger per år för att hålla det rent och fräscht från smuts och kvalster. Därutöver mår duntäcket bra av att vädras för en uppfräschning.

Vilket är det bästa duntäcket?

Exakt vilket som är det bästa för dig beror på dina preferenser och hur pass frusen du är om natten. Det perfekta täcket ska reglera temperaturen och avlägsna fukt för att säkerställa att du får en bra sömn.  Genom att välja ett av de duntäcken som finns med på vår topplista i vår bäst i test kan du vara säker på att få ett täcke som ger värde för pengarna.

Källor

Hemtex.se – Faktiska kundomdömen

Dunbutiken – Faktiska kundomdömen

Testfakta – Test av duntäcken från December 2023 som du hittar här.

Råd & Rön – Har du rent dun i täcket? Som du hittar här.

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *