Hitta bästa mörkläggningsgardiner | Bäst i test

Siri Andersson Skribent

Artikeln är skriven av
Siri Andersson, Ansvarig skribent, Sömnexpert

Med rätt mörkläggningsgardin kan du förvandla ditt sovrum till en oas av lugn och avkoppling. Sömn är en av de viktigaste faktorerna för vår hälsa och välbefinnande, och genom att ha mörkt i rummet kan du säkerställa en god natts sömn varje natt. Medan solen stiger tidigt på morgonen kan du sova lugnt och ostört med dessa gardiner som stänger ute allt ljus.

Mörkläggningsgardiner är också ett enkelt sätt att förnya ditt sovrum och ge det ett stilrent utseende. Du kan välja mellan olika färger och finishar för att matcha din inredning och skapa en harmonisk atmosfär.

Så om du vill ha den ultimata sömnen ska du ta dig tid att investera i ett par mörkläggningsgardiner. Att vakna utvilad och redo att ta itu med dagen ger dig mycket livskvalitet.

Det finns idag många modeller att välja mellan och det kan vara tidskrävande att gå igenom alla i jakten på den bästa modellen för dina behov.

Vi har i vårt bäst i test av mörkläggningsgardiner testat och undersökt många populära produkter och utsett våra testvinnare som vi presenterar här.

Bästa mörkläggningsgardiner – Topplistan

Nicetown – Bäst i test

180 000+ personer kan inte ha fel. Mörkläggningsgardinerna Nicetown är multifunktionella mot ljus, kyla, värme och ljud. De är utformade för att helt blockera ut solljus och UV-strålning, vilket skapar en mörk miljö för en god natts sömn. De kan också isolera mot både sommarvärme och vinterkyla för en mer balanserad och behaglig rumstemperatur. Det här är den bästa mörkläggningsgardinen i vårt test.

Material som är miljövänligt och mörklägger effektivt

Gardinerna är vita och består av ett miljövänligt material som är mörkläggande genom att det är fodrat med två tjocka lager. De är sydda med ett svart foder på baksidan som gör de tillräckligt tjocka för att helt hålla ute 100% solljus och UV-strålning. Det ger ett riktigt mörkt rum, vilket underlättar för god sömn men passar också utmärkt som mörkläggning för hemmabio.

Tyget isolerar även mot ljud, kyla och värme mycket effektivt. Varje panel mäter 132 cm i bredd och 160 cm i längd.

Balanserar rumstemperatur och är ljudisolerande

Den unika designen med två lager av trippelvävt mörkläggningstyg balanserar rumstemperaturen genom att isolera mot både sommarvärme och vinterkyla. De är också ljudisolerande och isolerar mot ljud 2 gånger mer effektivt än vanliga 1-lagers gardiner.

Specifikationer

Längd:Flera olika längder
Bredd:Flera olika bredder
Antal gardiner per förpackning:2 st
Antal tyglager:2 st
Mörkläggning:100%
Infästning:Öljetter
Färger:10 olika färger
Material:Polyester
Vikt:från 4 kg
Tvättbara:Ja, 30 grader

För- och nackdelar med Nicetown

Fördelar

 • Otroliga 4,7 av 5,0 i betyg av över 208 000+ köpare
 • 100% totalt mörker
 • Flera olika färger
 • Två lager ger bra ljudisolering
 • Fungerar också bra mot kyla, värme och ljud
 • Miljövänligt material

Nackdelar

 • Ganska tunga gardiner
 • Något dyrare än de andra gardinerna i testet

Köp här

Åhlens Thomas – Snyggast mörkläggningsgardin

Mörkläggningsgardinen Thomas från Åhlens är en vacker gardin med grovt tyg och multibandsupphängning. Modellen är snygg och passar lika bra i vardagsrummet som barnrummet och sovrummet för att göra rummet mörkare.

Gardin i snygg design

Gardinen är riktigt snygg i ett stadigt, grovt tyg av 100% polyester och har måtten 140 x 250 cm. Den finns att välja i färgerna natur, ljusgrå och mörkgrå, vilket gör det enkelt att hitta en nyans som passar in i olika rum.

Mörkläggningsegenskaper

Tyget har bra mörkläggningsegenskaper för att göra sovrummet eller barnrummet mörkare men också för att skydda från ljus i vardagsrummet.

Specifikationer

Längd:250 cm
Bredd:140 cm
Antal gardiner per förpackning:1 st
Antal tyglager:1 st (tjockt)
Infästning:Multiband
Färger:3 olika färger
Material:Polyester
Vikt:
Tvättbara:Ja, 30 grader

För- och nackdelar med Åhlens Thomas

Fördelar

 • 4,1 av 5,0 i betyg hos Åhlens
 • Snygga mörkläggningsgardiner
 • Bra urval av färger för att passa in
 • Effektiv mörkläggning
 • Multibandsupphängning

Nackdelar

 • Kan ha lite stark doft innan första tvätten
 • Inte 100% mörkläggning

Köp här

Hemtex Blackout – Bra val

Denna mörkläggningsgardin i svart är perfekt för att blockera ljus och ge en bekväm miljö för sömn eller avkoppling. Med en storlek på 135 cm i bredd och 240 cm i längd passar den de flesta fönster och den mörkläggande beläggningen på baksidan säkerställer att inget ljus släpps in.

Lätt att hänga upp och styla

Gardinen är enkel att hänga upp på olika sätt, antingen med rynkbandskrokar, fingerkrokar eller direkt på stången med hällor. För att skapa en vacker upphängning av gardinen kan du med hjälp av 1-fingerkrokar skapa jämna och vackra vågor. Då behöver också fingerkrokarna placeras jämnt längs gardinen för att uppnå bästa resultat.

Optimal mörkläggningseffekt

Den robusta konstruktionen av gardinens tygmaterial säkerställer optimal mörkläggningseffekt. Materialet är i bra kvalitet och släpper inte igenom något ljus. Just den här produkten är i svart men gardinen finns också i några andra färger som vit, grå, natur, marinblå, rosa och lindblomsgrön.

Specifikationer

Längd:240 eller 300 cm
Bredd:135
Antal gardiner per förpackning:1 st
Antal tyglager:1 st
Infästning:Multiband
Färger:5 olika färger
Material:100% återvunnen polyester
Vikt:1-1,5 kg
Tvättbara:Nej

För- och nackdelar med Hemtex Blackout

Fördelar

 • 3,6 av 5,0 i betyg hos Hemtex
 • Fullständig mörkläggningseffekt
 • Många färger att välja mellan
 • Flera upphängningsalternativ

Nackdelar

 • Inte tvättbar

Köp här

Nicetown Barnrum – Mörkläggningsgardin barnrum

Vi har hittat en riktigt härlig mörkläggningsgardin med stjärnor och det är i Nicetown Gardin för barnrum. Varje gardin består av ett veckat voile-lager ovanpå tyget med olika färger och stjärnor. Voile-materialet kan hänga över hela bakgrunden för en magisk effekt eller samlas ihop på exempelvis mitten med ett band för att de vackra regnbågsfärgerna i bakgrunden ska synas bättre.

Material som blockerar 60-75% av solljuset

Förpackningen innehåller 2 stycken gardiner med öglor och varje gardinlängd har en bredd på 132 cm och 213 cm i längd. Materialet består av 100% polyester och blockerar 60-75% av solljuset eftersom stjärnorna släpper igenom ljus. Gardinerna är mycket enkla att hänga upp på gardinstången med metallöljetter.

Skapar vackra ljusbilder på golv och väggar

Dessa underbara stjärngardiner skapar en varm och fantastisk atmosfär med ljuset som strålar igenom de ihåliga stjärnorna som en glittrande stjärnhimmel. Dessa skapar också ljusbilder på golvet och väggarna som en vacker effekt i barnrummet.

Specifikationer

Längd:213-240 cm
Bredd:132
Antal gardiner per förpackning:2 st
Antal tyglager:1 st
Mörkläggning:60-75%
Infästning:Öljetter
Färger:9 olika färger
Material:Polyester
Vikt:
Tvättbara:Ja, 30 grader

För- och nackdelar med Nicetown Barnrum

Fördelar

 • 4,7 av 5,0 i betyg av 110+ köpare
 • Stänger ute ljuset mycket bra
 • Oerhört vacker gardin i glada färger
 • Skapar vackra ljusbilder av stjärnor i barnrummet

Nackdelar

 • Det blir inte helt mörkt eftersom det är hål för stjärnorna

Köp här

Jotex TWILIGHT – Bästa budgetvalet

Jotext TWILIGHT är en gardinlängd med öljetter som är perfekt för mörkläggning. Den är tillverkad av polyester och har en stilren ton-i-ton design med fina ränder. Gardinen är tätvävd så att den inte behöver beläggning på baksidan och har åtta metallöljetter per längd som gör det enkelt att trä den på en gardinstång.

Elegant och lyxigt till budgetpris

Trots det låga priset är denna mörkläggningsgardin riktigt elegant och lyxig då det är bra kvalitet och tyngd i tyget. Gardinen ser dyrare ut än vad den är och har ett mjukt och följsamt tyg som hänger snyggt när gardinlängden är uppsatt. Den gör sig riktigt fin i både sovrummet och vardagsrummet.

Effektiv på att stänga ute ljus

Gardinlängden finns i olika längder och har en bredd på 140 cm per längd. Den finns att välja i två färger mellan antracitgrå och mörkblå. Materialet är effektivt för att stänga ute ljuset och fungerar utmärkt i sovrummet för att få ett mörkt rum. Även i vardagsrummet är den perfekt för mysiga filmkvällar eller när solen skiner för starkt.

Specifikationer

Längd:160-250 cm
Bredd:140 cm
Antal gardiner per förpackning:1 st
Antal tyglager:1 st
Infästning:Öljetter
Färger:2 olika färger
Material:Polyester
Vikt:
Tvättbara:Ja, 30 grader

För- och nackdelar med Jotex TWILIGHT

Fördelar

 • 4,6 av 5,0 av 380+ omdömen
 • Lyxigt och elegant material och design
 • Finns att välja i flera längder

Nackdelar

 • Endast en gardinlängd i varje förpackning

Köp här

UNIG Lux – bästa rullgardin mörkläggning

Vi har också med en rullgardin för mörkläggning i detta testet och det är modellen Unig Lux. Det här är en stilren och elegant rullgardin med många möjligheter till personlig design och hantering.

Hög kvalitet till bra pris

Produkterna i LUX-sortiment  från Unig håller hög kvalitet till bra priser. Gardinerna är lyxiga och finns i olika modeller, storlekar och färger både vad gäller tyg och kassett. Det finns tygfärger i hela 350 olika varianter och alla rullgardiner skräddarsys exakt efter önskemål. Här finns något för alla hem och stilar.

För den som verkligen vill ha det mörkaste rummet som går att få är en rullgardin för mörkläggning oslagbar. Unig Lux kan dessutom maximera mörkläggningen tack vare mörkläggande tyger som är helt skräddarsydda till exakt de mått du behöver.

Styr enskilda eller flera rullgardiner med motor

Till produkterna kan du också köpa till Somfy-motor för att kunna styra rullgardinerna enligt dina behov. De har 3 olika styrningsmöjligheter där du kan styra gardinerna enskilt, i en grupp eller flera grupper samtidigt.

Specifikationer

Längd:Måttsydd
Bredd:Måttsydd
Antal gardiner per förpackning:1 st
Antal tyglager:1 st
Mörkläggning:97%
Infästning:Öljetter
Färger:Flera olika färger
Material:Polyester
Vikt:
Tvättbara:Ja, 30 grader

För- och nackdelar med UNIG Lux

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • 3 års garanti
 • Heltäckande mörkläggning
 • Massor av valbara färger
 • Går att få motorstyrda

Nackdelar

 • Vi hittar inget negativt för denna mörkläggningsrullgardin

Köp här:

Vad ska man tänka på vid val av mörkläggningsgardin?

När det är dags att köpa mörkläggningsgardiner är det viktigt att ta hänsyn till några viktiga detaljer. Bland annat är valet av färg och material viktiga faktorer som påverkar hur bra gardinen fungerar mot ljus och hur den passar in i ditt hem.

Här går vi igenom några tips i vår köpguide för vad du bör tänka på inför ditt köp.

Färg och material

Att välja rätt färg och val av material är det allra viktigaste. Färgen ska både passa in i rummet där gardinen ska hängas upp men också fungera tillräckligt bra för att stänga ute ljus.

Generellt är mörka färger bäst men det finns dock en del ljusa modeller och även vita mörkläggningsgardiner som fungerar bra tack vare material och eventuellt mörkare foder på baksidan.

Framförallt är det kombinationen färg och material som kan ge den ultimata ljusblockeringen. Polyester är ett mycket vanligt material i denna typ av gardin.

Materialet är både kostnadseffektivt och har god mörkläggningsförmåga. Även bomull och linne kan fungera bra men tyget bör då vara av tjockare och kraftigare kvalitet.

Fördelar med sova i mörker

Vi sover bättre ju mörkare det är i sovrummet eftersom mörker gör oss tröttare. För vissa är det en förutsättning att ha ett helt mörkt sovrum för att kunna sova gott. Störande ljus från gatlyktor eller morgonsol kan förstöra sömnkvaliteten.

Bra mörkläggningsgardiner ger möjlighet att reglera ljusinsläppet helt och hållet och skapa ett mörkt rum när det är dags att sova. Det finns stora fördelar med att sova i mörker:

 • Ljus och mörker  påverkar hormonproduktionen och när det blir mörkt på kvällen börjar sömnhormonet melatonin att bildas i kroppen. Det behövs för att kunna somna lättare och få bra sömnkvalitet.
 • Ljuset reglerar vår dygnsrytm och ljus signalerar till hjärnan att vi ska vara aktiva.

Har du inte möjlighet att köpa en mörkläggningsgardin rekommenderar vi istället att du kollar på en sovmask. Då kan du effektivt skydda ögonen från solljus till en billig peng.

Frågor & Svar

Stänger mörkläggningsgardiner ute allt ljus?

Ja, en del mörkläggningsgardiner kan helt stänga ute allt ljus. Det gäller då att både gardinstång och gardin är uppsatt på ett sätt så att ljus inte släpps igenom. Absolut mörkläggning uppnår man annars allra bäst med en mörkläggningsrullgardin.

Fungerar vita och ljusa mörkläggningsgardiner?

Om det är en gardin speciellt för mörkläggning så ska färgen spela mindre roll eftersom material och hur det är tillverkat ska stänga ute ljus. Även mörkläggningsgardiner i ljus färg och till och med vitt kan fungera riktigt bra.

Fungerar vanliga mörka gardiner som mörkläggningsgardin?

Nej, vanliga gardiner som är mörka brukar vanligtvis fungera sämre för mörkläggning då detta tyg brukar vara tunnare. Tanken är ofta att de faktiskt ska släppa igenom lite ljus för att inte rummet ska bli för mörkt. Är det ett kraftigare och tjockare tyg kan det däremot fungera ok.

Källor:

Amazon – Omdömen från faktiska köpare

Åhlens – Kundomdömen

Jotex – Kundomdömen

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *