bäst i test tyngdfiltar

De 5 bästa tyngdfiltarna 2024 – vi hjälper dig att välja

Tyngdfiltarna har prisats för sina mångsidiga hälsofördelar och har under en förhållandevis kort tid kommit att bli den nya favoriten – oavsett ålder! Om du aldrig bemödat dig med att prova en tyngdfilt så är det högt läge att göra det nu!


De som redan gjort det – det vill säga – provat på en tyngdfilt beskriver upplevelsen som att bli omfamnad av någon. Med andra ord så upplever man ett lätt tryck över hela kroppen – något som i sin tur bidrar till en adekvat inre lugn!

Grundidén med en tyngdfilt är att hjälpa individen i fråga med att komma ned i varv, samtidigt som man ämnar bidra till att frigöra en från den vardagliga stressen – något som för övrigt är en av de primära argument som tillämpas som ett led i att framhäva tyngdfiltens otaliga fördelar.

Det ska dock understrykas att de resultat som man kan förvänta sig vid användning av en tyngdfilt är ytterst individuellt – något som i sin tur innebär att effekten grundas på hur mottaglig ens kropp är gällande de egenskaper som en tyngdfilt erbjuder.

En annan aspekt värd att nämna i sammanhanget är att man inte ska förväxla en tyngdfilt med ett tyngdtäcke. Även om själva grundkonceptet får anses vara snarlik så skiljer sig produkterna både i form av funktionalitet och användningsområde.

Som ett led i att vidga dina vyer gällande tyngdfiltar – samtidigt som du även får bilda dig en egen uppfattning gällande det hela – så kommer vi ägna resten åt denna guide åt att belysa de bästa tyngdfiltarna på marknaden för närvarande.

🥇 Bäst i test – CURA Minky 140×200 6kg

CURA Minky Gray är en lättare men likvärdig modell i jämförelse med CURA Elegance, som vi för övrigt belyser närmare senare i guiden. Till skillnad från CURA Elegance – som har en totalvikt på 7 kg så är CURA Minky Gray 1 kg lättare – nämligen 6 kg totalt!

Det ska dock understrykas att skillnaderna när det kommer till produktens positiva och terapeutiska egenskaper bedöms vara mikroskopiska – något som i sin tur medför att gemene man kommer sällan uppleva några märkbara skillnader – oavsett vilken av produkterna som man väljer.

Precis som den tyngre versionen i form av CURA Elegance så erbjuder CURA Minky likvärdiga hälsofördelar i form av en ökad avslappning, inre ro, minskad ångest i kombination med lägre nivåer av stress.

CURA Minky kan beställas i tre olika färger – grå, röd och blå. Interiören har fyllts med allergifria glaspärlor i kombination med en exteriör som kännetecknas av en bedårande, mjukt och framförallt lent minky-tyg.

Användningsområdena för CURA Minky är otaliga. Några av de vanligaste återges i form av en härlig filt som man väljer att bädda sig ned med i samband med att man beskådar sitt favoritprogram.

Dock så har den även visat sig vara ytterst lämplig för alla de individer vilka lider av sömnsvårigheter – där tyngdfilten ämnar hjälpa en att komma ned i varv innan läggdags – något som i sin tur förhoppningsvis gör det lättare att somna.

Precis som den tyngre versionen så har tyngfilten godkänts som ett lämpligt hjälpmedel vid medicinskteknisk behandling av den svenska Läkemedelsverket. Den har även flera certifikat i form av STANDARD 1000 och MADE IN GREEN – båda från OEKO-TEX®.

Cura Minky 6 kg kan tvättas i form av vanlig maskintvätt (max 40 grader). Dock så går det lika bra att lägga ned produkten i en påse och placera den i frysen – alternativt hänga den ute vid minusgrader.

CURA Minky Gray

Fördelar

 • 4,8 av 5 i betyg av 137 st användare
 • Otroligt mjuk
 • Från CURA = kvalitet
 • Kvalitetstestat hos RISE, CE-märkt samt Made in Green by OEKO-TEX®

Nackdelar

 • Inte i ekologisk bomull

Specifikationer

Mått140 x 200 cm
Yttertyg:100% Polyester
Fyllning:Glaspärlor och polyester
Tvätt:Maskintvätt 40°C
Vikt:6 kg

🥈 Lyxval – CURA Elegance

CURA Elegance White 7kg

Den tjocka och silkeslena konstpälsen utgör några av de aspekter vilka kännetecknar CURA Elegance. Den material som använts för att tillverka produkten ämnar projicera en bedårande glans i kombination med en hög nivå av hållbarhet.

Denna tyngdfilt kan användas med behändighet som en form av täckte – något som i sin tur medför rad avkopplande egenskaper – oavsett om man ligger nerbäddad i soffan eller ämnar använda det vid läggdags.

De individer vilka lider av sömnsvårigheter rekommenderas använda sig av tyngdfilten eftersom den påvisats ha en rad positiva egenskaper när det kommer till behandling av åkomman som för övrigt miljoner svenska lyder av.

En annan aspekt som tyngdfilten CURA Elegance visat sig inverka positivt är vid behandling av enskilda kroppsdelar – vanligtvis vid smärta eller svullnader – där tyngdfilten i fråga visat sig ha positiva egenskaper.

Tyngdfiltarna från CURA har genomgått en rad kvalitetstester vilka utförts av RISE (Research Institute of Sweden). I skrivande stund så är även Cura Elegance godkänd som hjälpmedel vid medicinteknisk behandling av den svenska Läkemedelsverket.

Förutom godkännandet av tillämpning inom den medicinska sfären så är CURA Elegance även CE-märkt och har beviljats certifikat från STANDARD 1000 och MADE IN GREEN (OEKO-TEX®) – något som för övrigt säkerställer att produkten möter de höga krav gällande hälsa, funktionalitet, säkerhet, miljö – inklusive arbetsrelaterade förhållanden.

När det kommer till underhåll så rekommenderas man att tvätta filten i form av vanlig maskintvätt – i form av en temperatur – ej högre än 40 grader. Man kan även välja att frysa ned tyngdfilten – antingen i form av den frys som återfinns hos de flesta kök eller genom att hänga produkten ute i det fria – dock endast vid minusgrader.

CURA Elegance

CURA Elegance White 7kg bild 2

Fördelar

 • Från kvalitetstillverkaren CURA
 • 5 stjärnor (1) i betyg av 27 st användare
 • Otroligt mjuk

Nackdelar

 • Relativt dyr
 • Inte ekologisk

Specifikationer

Mått140 x 200 cm
Yttertyg:100% Polyester
Fyllning:Glaspärlor och polyester
Tvätt:Maskintvätt 40°C
Vikt:7 kg

Köp här:

🥉Brentfords Tyngdfilt

Brentfords tyngdfilt

Brentfords supermjuka tyngdfilt produceras i form av 100% polyester och lämpar sig som ett idealt hjälpmedel för alla de individer vilka upplever ett behov av att koppla av adekvat eller komma ned i varv efter en hård arbetsdag.

Denna modell står sig som en av de största – både i form av storlek (150 x 200) men även när det kommer till den totala vikten (8kg) i jämförelse med de fem modeller vilka vi valt att inkludera i denna guide.

På grund av den förhållandevis generösa storleken så lämpar sig Brentfords tyngdfilt idealt i kombination med en dubbelsäng. Självfallet så kan produkten även nyttjas på det sättet som man själv önskar!

Brentfords tyngdfilt tillverkas i form av 15,2 cm jämnt fördelade fickor vilka sedan fyllts med allergifria glaspärlor. Just glaspärlorna utgör en viktig del i det hela eftersom de påvisats har förmågan att accelerera den naturliga produktionen av serotonin och melatonin.

Just serotonin och melatonin innehar en viktig roll när det kommer till den mental välbefinnandet – samtidigt som de bidrar till att hålla hjärnan i trim – egenskaper vilka många av de som använt Brentfords tyngdfilt kan vittna om.

Tyngfilten från Brentford har även påvisats ha en rad andra positiva egenskaper – framförallt när det kommer till de individer vilka lyder av ångestrelaterade syndrom, sömnlöshet, autism – för att nämna några.

Produkten levereras i form av en behändig och miljövänlig bärväska – något som i sin tur möjliggör adekvat förvaring, samtidigt som man med enkelhet kan bära omkring på tyngdfilten vid resor eller övernattningar på annan ort. 

Brentfords

Brentfords tyngdfilt bild 2

Fördelar

 • 4,7 av 5 i betyg från 700+ användare
 • Mjukt fleecetyg som värmer
 • Hela 8 kg tyngd

Nackdelar

 • Ingen information om tillverkning eller CE-certifikat
 • Inte ekologisk

Specifikationer

Mått150 x 200 cm
Yttertyg:100% Polyester
Fyllning:Glaspärlor och polyester
Tvätt:Maskintvätt 40°C
Vikt:8 kg

Köp här:

TrendRehab Tyngdfilt med glaspärlor

Trendrehab tyngdfilt

Denna stilrena och exklusiva tyngdfilt lämpar sig idealet i samband med att man sitter ned i soffan eller väljer att bädda ner sig i sängen. Produkten tillverkas med glaspärlor – vilka i sin tur innehar en viktig roll när det kommer till de positiva egenskaperna vilka vi valt att belysa inledningsvis av denna guide.

För att återkomma till glaspärlornas betydelse så ämnar dessa göra det möjligt för tyngdfilten att forma sig efter den specifika individens kropp – något som i sin tur säkerställer att tyngd fliten kan nyttjas av alla – oavsett kroppstyp!

Just förmågan att kunna anpassa sig till individens kropp är något som i hög grad bidragit till att den eftersträvade avslappnings effekten som tyngdfilten gjort sig känd för kan faktiskt uppnås i första taget!

Det hela bidrar till att avkopplingen uppnår en optimal nivå – något som i sin tur kan härledas till just användningen av glaspärlor. Några av de positiva element vilka härleds till användningen av denna tyngdfilt återges i form av minskad oro, värk och generell smärta.

Sist men inte minst så bidrar tyngdfilten till att frigöra det nyttiga hormonet i form av oxytocin – något som i sin tur visat sig ha en dämpande effekt när det kommer till flera mentala tillstånd – framförallt vid ångest, depression och oro.

TrendRehab

Trendrehab tyngdfilt bild 2

Fördelar

 • Prisvärd!
 • Fylld med glaspärlor
 • Snygg blå färg

Nackdelar

 • Inte ekologisk eller Oeko-tex
 • Medelmjuk
 • Okänd tilvlerkare

Specifikationer

Mått140 x 200 cm
Yttertyg:100% Polyester
Fyllning:Glaspärlor och polyester
Tvätt:Maskintvätt 40°C
Vikt:5-9 kg

Köp här:

Beckasin Sensorisk Tyngdfilt 

Beckasin tyngdfilt

Den sensoriska tyngdfilten från Beckasin skiljer sig från övriga modeller vilka vi valt att belysa i denna utförliga guide. Den primära skillnaden återges i form av möjligheten att beställa tyngdfilten i form av en vikt som i sin tur återges inom spannet 5-14 kg.

Det sistnämnda erbjuder således möjligheten att anpassa tyngdfilten till den egna kroppstypen – något som i sin tur ökar sannolikheten för betydligt mer positiva fördelar än vid användning av en mer generell modell.

Beckasin tillverkar deras tyngdfilt utan vaddering till skillnad från de traditionella tyngdtäcken vilka för närvarande återfinns på marknaden. Istället så har man tillämpat ett betydligt mer kraftfullt yttertyg för att kunna de eftertraktade fördelarna.

Den primära fördelen med Beckasin sensoriska tyngfilt är att modellen tenderar att projicera en svalare effekt. Nackdelen å andra sida återges i form av att man kan behöva kombinera användningen av tyngdfilten med ett extra täcke för att undvika att frysa vid lägre temperaturer.

Produkten har konstruerats med målet att på ett naturligt sätt minska förekomsten av stress, bidra till högre avslappningsnivå i kombination med ett högre välbefinnande. Detta är dock inte allt utan tyngdfilten har även visat sig ha positiva effekter i form av lägre blodtryck i kombination med en mer lugnare andning.

Tyngdfiltarna från Becksain är både testade och godkända för medicinteknisk burk. Produkterna är även kvalitetssäkrade i form av en CE-certifiering, inklusive en Oeko-Tex – där det sistnämnda säkerställer att textilierna tillverkas utan skadliga ämnen.

Beckasin Sensorisk

Beckasin tyngdfilt bild 2

Fördelar

 • Flera tyngder
 • Hypoallergen (allergivänlig) och luktfri sandkristall som fyllning
 • OEKO-TEX och CE-certifierad

Nackdelar

 • Inte lika mjuk eller gosig
 • Inte lika fin design (tycker vi)

Specifikationer

Mått150 x 200 cm
Yttertyg:100 % bomull
Fyllning:Hypoallergen (allergivänlig) & luktfri snökristall
Tvätt:Maskintvätt 40°C
Vikt:10 kg

Köp här:

Logga sovgott.se

Tänk på att…

Om man har en konstaterad åkomma i form av nedsatt lungkapacitet eller svag muskelkraft så bör man först konsultera en läkare innan man väljer att använda sig av en tyngdfilt. Vi rekommenderar ej användning av tyngdfilten till barn yngre än 3 år i och med den påtagliga kvävningsrisken.

Slutsats

Tyngdfiltar har kommit att bli den nya ”måste ha produkten” bland gemene man. De otaliga hälsofördelarna i kombination med förmågan att bidra till en adekvat avslappning utgör några av de element vilka bidragit till tyngdfiltarnas status.

Vi har i denna guide recenserat ett antal modeller vilka vi anser vara de bästa på marknaden för närvarande. Den gemensamma nämnaren för de tyngdfiltar som återspeglas är att de bygger på en och samma material i form av glaspärlor.

Just glaspärlorna är själva hemligheten bakom tyngdfiltarnas succé eftersom dessa formas efter individens kroppstyp och således projicerar den avkopplande känsla och lugn som så många individer önskar uppnå!

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *