tyngdtäcke bäst i test

Tyngdtäcke bäst i test → 🥇 Vi undersöker!

En riktigt god natts sömn är guld värd. Känslan av att vakna utvilad och redo att ta sig an dagen med gott humör och ny energi är härlig. Medan du sover återhämtar sig både kroppen och hjärnan.

För många är åtta timmars sömn en självklarhet och för andra är det en ren lyx. Inte minst småbarnsföräldrar eller personer som går igenom stressiga perioder drabbas av sömnbrist.

Tyngdtäcket har vuxit i popularitet tack vare att det erbjuder komfort och stimulans för en bättre sömn.

Behovet av tyngdtäcket uppstod ur det faktum att sömn har blivit något av en bristvara i dagens stressiga och uppkopplade samhälle.

Allt fler svenskar medicinerar mot sina sömnproblem och hela 10 % av befolkningen har svårigheter att falla i sömn.

De flesta forskare är överens om att kvalitetssömn är livsviktigt. Kronisk sömnbrist kan nämligen leda till allvarliga sjukdomar och cancer.

Vardagen för alla med sömnproblem präglas av trötthet, förvirring och koncentrationssvårigheter.

När tankarna snurrar och mobilskärmen fylls av aviseringar är det inte alltid enkelt att lägga huvudet på kudden och sluta ögonen.

Tyngdtäcket ger bättre sömn

Det trendiga tyngdtäcket har lovordats för sin förmåga att få dig att falla i sömn snabbare och därefter sova djupt tills alarmklockan ringer.

Tyngdtäcket användes från början inom psykiatrin för att behandla patienter med autism, svår ångest och PTSD.

Numera har det hittat ut på marknaden i ny tappning med en mängd olika smarta egenskaper. Om du har problem med demens, autism eller andra neurologiska sjukdomar kan Landstinget ibland erbjuda dig ett kostnadsfritt tyngdtäcke.

Känslan av att krypa ner i sängen och dra ett mjukt och omfamnade tyngdtäcke över sig är oslagbar. Den lätta tyngden från täcket ökar dina serotoninnivåer. Serotonin är kroppens eget lyckohormon och får dig att känna dig lugn och trygg.

Dessutom minskar kortisolnivåerna, det vill säga kroppens stresshormoner.

Tyngdtäcket fungerar på samma sätt som en varm och innerlig kram från en vän eller familjemedlem. Täckets mjuka och jämna tryck gör att kroppen slappnar av ordentligt. På forskningsspråk talar man om DPTS – Deep Pressure Touch Stimulation, som bygger på beröringens terapeutiska förmåga.

Du vaknar dessutom inte upp på natten frysandes utan täcke. Tyngden gör att täcket hålls på plats ordentligt.

Hitta det bästa tyngdtäcket

Tyngdtäcken finns i en mängd olika varianter och prisklasser. Om du är osäker på vad som passar har vi gjort grovjobbet åt dig. Här under kan du nämligen läsa mer om olika sorters tyngdtäcken som finns på marknaden.

Förutom kvalitet och utseende bör du också tänka på täckets vikt. Olika personer har olika preferenser.

För vissa känns kanske ett av tyngdtäckena tungt och otympligt och för andra känns det lätt som en fjäder. Du bör också ta hänsyn till om du vill ha ett svalare eller varmare täcke, för att undvika att bli antingen genomsvettig eller frusen.

Du trär på påslakanet precis som på ett vanligt täcke. Tänk bara på att dra på påslakanet försiktigt eftersom täckets tyngd kan fresta på dina armar och axlar.

Tyngdtäckena som är bäst i test

För bästa resultat rekommenderas du att välja ett täcke med en vikt på 10 – 15 % av din kroppsvikt. Tyngdtäckena finns i naturliga material eller polyester och oftast är polyestertäckena i en lägre prisklass.

De allra flesta tyngtäckena går att tvätta i 60 grader. Du behöver inte bara använda tyngdtäcket i sängen, ett tips är att lägga det över axlarna eller benen när du myser i soffan.

Mindre barn bör helst inte använda tyngdtäckena då de behöver röra på sig under natten. Tänk också på att konsultera din läkare om du lider av till exempel ledbesvär eller är gravid.

Med det sagt, vill vi gärna tipsa om några tyngdtäcken som är bäst i test i olika kategorier.

Bästa starttäcket → Tyngdtäcke 3kg Pearl

Om du letar efter ett tyngtäcke av hög kvalitet är Tyngdtäcke 3 kg Pearl något för dig.

Tyngdtäckena från Cura Pearl har godkänts som medicintekniska hjälpmedel av Läkemedelsverket.

Därför kan du vara säker på att få ett täcke som hjälper på riktigt. Tack vare hela sex lager tyg får du ett täcke med hög komfort. I lagrens mitt finns små kiselpärlor som fixerats så att de fördelas jämnt över hela täckets yta.

Resultatet blir en behaglig tyngd och en känsla av total avslappning.

Bästa ekologiska tyngdtäcket → Cura Pearl Eco Täcke

Cura Pearl Eco Täcke är ett lyxigt tyngdtäcke som är 100 % naturligt. Eftersom täcket andas och känns svalt mot kroppen slipper du vakna upp alldeles klibbig och kallsvettig på natten.

Detta luftiga täcke med ett yttertyg av ekologisk bomull i stället för polyester är som en underbar dröm att bädda ner sig under.

Även stoppningsmaterialet består av 100 % bomull samt glaspärlor av god kvalitet. Du kan själv välja täckets vikt utifrån ett spann på 5- 11 kg.

Täcket levereras i en praktisk och miljövänlig väska som också är användbar vid andra tillfällen.

Det medföljer också en praktisk sovmask som är perfekt under ljusa sommarnätter eller på flyget.

Bästa budgetvalet → tyngdtäcke från Sleep Well

Tyngdtäcke från Sleep Well

Testa gärna det prisvärda Sleep Well-täcket från Jotex som är till för enkelsängen. Täcket andas ordentligt och är skönt och behagligt. Det är fyllt med små kiselpärlor som gör att trycket fördelas över hela kroppen.

Kiselpärlorna har ett hölje av mjuk polyestervadd för att de ska spridas ut jämnt. De fixeras dessutom av insydda mellanskikt.

Kiselpärlorna passar allergiker och är både giftfria och luktfria.

Tänk på att tyngdtäcket från Sleep Well behöver kemtvättas.

Bästa lyxtäcket → Sleepify Ringtäcke

Sleepify Ringtäcke

Sleepifys tyngdtäcke har en alldeles unik design och är fyllt med ringar av kirurgiskt stål.

Eftersom stålringarna trycker försiktigt mot olika punkter på kroppen stimuleras det centrala nervssystemet. Vår flykt- och kamprespons triggas under stressiga perioder vilket kan reta vårt känsliga nervsystem.

Det gör också att kroppen inte går ner i varv, vilket är kritiskt innan sänggåendet. Om vi inte är avslappnade blir det också svårt att nå den viktiga djupsömnen där kroppen får full återhämtning.

Stimulansen från Sleepifys tyngdtäcke lugnar en stressad kropp. Du känner dig sval och omsluten av ett behagligt täcke. Tyngdtäcket är alldeles ljudlöst, trots stålringarna.

Du väljer självklart tyngden på täcket utifrån din vikt, men också utifrån graden bekymmer du upplever vid sänggåendet.

Till exempel är det lätta tyngdtäcket att föredra om du bara vill ha en skön känsla och ro i kroppen innan du somnar.

Om du däremot lider av många uppvaknande under natten och anser att kvaliteten på sömnen är mycket dålig kan det vara bra med ett lite tyngre täcke på antingen 12-14 kg eller 16-18 kg.

Liknande artiklar

One Comment

  1. Hej!

    Tack för detta utförliga test, slutade med att jag köpte Sleepify Ringtäcke.
    Visserligen är det rätt dyrt men man ägnar trots allt en tredjedel av livet i sängen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *