Bäst i test – White noise maskin 2024

Siri Andersson Skribent

Artikeln är skriven av
Siri Andersson, Ansvarig skribent, Sömnexpert

Om du vill förbättra din sömn kan en vitt brus maskin vara den perfekta lösningen. Genom ett mjukt omgivande ljud för att blockera bakgrundsljud kan den hjälpa dig att koppla av för att lättare kunna somna men också för att sova bättre under natten.

White noise maskiner, översätts ibland till vitt brus maskiner, har ökat i popularitet de senaste åren för att kunna sova mer fridfullt men de är också omtyckta för att kunna dämpa bullriga störningar under dagtid.

Ett praktiskt hjälpmedel för att kunna koncentrera sig bättre vid studier och arbete eller för att få en mer rogivande stund när du äter, läser, mediterar eller kopplar av.

Funktionaliteten bakom denna ljudmaskin är att avge en konstant och enhetlig ljudmiljö. Detta gör att slumpmässiga och plötsliga buller och andra oljud blir mindre störande och mer hanterbara. Det ger våra hjärnor bättre möjligheter att fokusera, koppla av eller somna djupt. Det kan också i vissa fall hjälpa vid tinnitus.

I vårt bäst i test av white noise maskiner har vi jämfört många populära modeller i olika prisklasser. Vi har bedömt förmågan att maskera ljud, funktioner, användarvänlighet och design. Här presenterar vi våra testvinnare av bästa apparat för vitt brus enligt våra tester och undersökningar.

Magicteam white noise maskin – Bäst i test

Magicteams vitt brus maskin erbjuder 40 naturliga och lugnande ljud. Apparaten har minnesfunktion, 32 ljudnivåer och en sömntimer som kan ställas in på 1-3 timmar eller med kontinuerligt ljud. Modellen har stora och enkla knappar och är väldigt lätt att ställa in samt återställa. Det här är vår testvinnare bäst i test.

Ljudmaskin för både barn och vuxna

Det här är en ljudmaskin med ett brett utbud av ljud som passar både barn och vuxna för att både fungera lugnande samt för att maskera störande ljud.

Välj mellan vitt brusljud, piano, regn, vågor, syrsor, fågel, brasa, tåg och vaggvisor med mera. Denna modell är därför även perfekt att använda till bebisar som har svårt för att somna.

Portabel för hemmet eller på resa

Denna produkten är bärbar och kan drivas via eluttag eller med USB. Perfekt för hemmet, kontoret eller på resande fot då den bara väger 0,4 kg. Oavsett var du befinner dig kan du lättare få en god natts sömn med vitt brus. Företaget erbjuder dessutom även 100% nöjdhetsgaranti.

Specifikationer

Varumärke: Magicteam
Längd: 9,9 cm
Bredd: 9,9 cm
Höjd: 5,8 cm
Vikt: 400 gram
Antal ljud: 40 st
Timerfunktion: Ja
Lampa: Nej
Batteridriven: Nej

För- och nackdelar med Magicteam

Fördelar

 • 40 lugnande ljud
 • 32 ljudnivåer
 • Sömntimer
 • 100% nöjdhetsgaranti

Nackdelar

 • Måste anslutas till elnätet eller med USB

Köp här:

Hatch Rest – White noise maskin för bebis

32 000+ föräldrar kan inte ha fel – Hatch Rest är räddningen under småbarnsåren.

Hatch Rest är en fantastisk allt-i-ett-enhet som fungerar både som ljudmaskin och nattlampa för barn. Den innehåller 11 avslappnande ljud som vitt brus, regn, syrsor, fåglar, vind, hav, vattenström, torktumlare och 3 klassiska vaggvisor.

Jag själv använder denna till min bebis med stor framgång!

Anpassningsbar med ljus, färg och sömnprogram

Nattlampan kan anpassas efter behov och har 10 färger samt olika ljusintensitet för att skapa den perfekta miljön för ditt barn att somna.

Ett sömnprogram kan skapas med ett enda knapptryck för både läggdags, tupplur och när det är dags att vakna med olika ljud, ljus och färger. Barnet kan på detta sätt få ett sömnschema med anpassade rutiner.

Går att styra med app i mobilen

Från mobilen kan du enkelt styra både ljud, lampa, ljusinställningar och göra alla andra anpassningar med program och annat. Det är praktiskt att kunna justera ljus och ljud utan att behöva gå in i barnets rum med risk att störa när barnet håller på att somna.

Källa Hatch

Specifikationer

Varumärke: Hatch
Längd: 10,2 cm
Bredd: 10,2 cm
Höjd: 15,9 cm
Vikt: 450 gram
Antal ljud: 11 st
Timerfunktion: Ja
Lampa: Ja
Batteridriven: Beror på modell

För- och nackdelar med Hatch Rest

Fördelar

 • Otroliga 4,8 i betyg av 32 000+ användare
 • Både white noise och lampa
 • Belysning i flera färger
 • Sömnprogram
 • Går att styra smidigt med gratis-app

Nackdelar

 • Dyr, men väl värd sitt pris enligt mig.

Köp här:

Hatch Rest+ 2:a gen

Cloud B – Gulligast

Cloud B Sleep Sheep är ett supergulligt får som kan spela fyra olika lugnande ljud och fyra vaggvisor. Den här ljudmaskinen hjälper barnet att somna bättre samtidigt som fåret ger en trygghet vid läggdags, vilket ytterligare stärker möjligheterna till att slappna av.

Åtta lugnande och avkopplande ljud

Det går att välja mellan åtta ljud där fyra är avkopplande vaggvisor och fyra lugnande ljud som vågor, regn, valsång eller hjärtslag. Bland vaggvisorna finns en klassisk variant, en avkopplande melodi samt Twinkle-Twinkle och Rockabye Baby.

Enkel att hantera och stängs av automatiskt

Det är enkelt att välja vilket ljud som ska spelas upp med hjälp av en knapptryckning. Lika lätt är det också att justera ljudvolymen. Apparaten stängs sedan av automatiskt efter 20-45 minuter, vilket kan vara lagom lång tid för barnet att somna.

Specifikationer

Varumärke: Cloud B
Längd: 17,8 cm
Bredd: 10,2 cm
Höjd: 24,1 cm
Vikt: 703 gram
Antal ljud: 8 st
Timerfunktion: Ja
Lampa: Nej
Batteridriven: Ja

För- och nackdelar med Cloud B

Fördelar

 • 4,7 i betyg av 1 600+ användare
 • Mjukt och gulligt får, som ett gosedjur
 • Både ljud och vaggvisor
 • Spänne för att hänga i t.ex. barnvagnen
 • Automatisk avstängning

Nackdelar

 • Inte den bästa ljudkvaliteten

Köp här:

Marpac Yogasleep – Bäst för resan

Marpac Yogasleep GO är en portabel white noise maskin som är perfekt för resor. Den ger naturligt och lugnande ljud för vuxna och spädbarn och har justerbar volymkontroll.

Du kan enkelt ladda den via USB, vilket eliminerar behovet av både batterier och uttag. Själva stativet kan omvandlas till en praktisk krok för att kunna hänga upp apparaten på lämplig plats.

Mindre högfrekvensljud än många konkurrenter

Marpac Yogasleep GO’s unika vita brusljud är speciellt utformat för att innehålla mindre högfrekvensljud än de flesta konkurrerande modellerna på marknaden. Det ger dig det mest rika och robusta ljudet av högsta kvalitet för en lugnande miljö.

11 valbara ljud

Ljudmaskinen har 11 högkvalitativa ljudalternativ med vitt brus, fläkt och naturliga ljud. Både ljudvolym och högtalarvinkel är justerbara för att passa in i alla situationer. De olika ljuden är utvalda för att skapa ett jämnt ljud med samma intensitet för att kunna förbättra sömnen och koncentrationen samt för att kunna maskera oljud.

Eftersom både ljudvolym och byte av ljud hanteras med samma knappar kan en del uppleva att det det i början är lite trixigt att få det rätt. Beroende på vad man vill göra trycker man en gång eller en längre stund.

Specifikationer

Varumärke: Marpac
Längd: 10,7 cm
Bredd: 5,3 cm
Höjd: 3,3 cm
Vikt: 122 gram
Antal ljud: 11 st
Timerfunktion: Nej
Lampa: Nej
Batteridriven: Ja

För- och nackdelar med Marpac Yogasleep

Fördelar

 • Bärbar för resor
 • Går att ladda med USB
 • Ljud med mindre högfrekvens
 • 11 olika ljudalternativ

Nackdelar

 • Samma knappar till volym och ljudval
 • Sämre ljudkvalitet än Magicteam

Köp här:

Dreamegg – Bäst för barnvagnen

Dreamegg White Noise Machine Baby har en inbyggd nattlampa, 11 lugnande ljud och musik för att träna barn att sova. Apparaten är liten och lätt att flytta på vilket gör den perfekt både hemma, på barnvagnen och för resor. Den kan fästas nästan var som helst tack vare en medföljande klämma.

Lugnande miljö med tonterapi

Det här är en ljudmaskin som använder sig av tonterapi. Den producerar mjuka och avkopplande ljud som kan eliminera bakgrundsljud och skapa en lugnande miljö. Detta kan hjälpa barnet att somna lättare och få bättre sömnkvalitet.

Det finns 11 avslappnande ljud att välja mellan med bland annat vitt brus, havsljud, dammsugare, fläktljud, sommarnatt och vaggvisa.

Timer och laddningsbart batteri

Apparaten har tre timerinställningar på 30-90 minuter samt ett nonstop-läge. Den är även utrustad med en minnesfunktion som sparar tidigare inställningar för volym, ljudval, timer och nattljusstyrka. Nattlampan har också anpassningsbar ljusstyrka.

Batteritiden är på 8-10 timmar och batteriet går att ladda snabbt vid behov.

Specifikationer

Varumärke: Dreamegg
Längd: 8,5 cm
Bredd: 8,5 cm
Höjd: 4,5 cm
Vikt: 450 gram
Antal ljud: 11 st
Timerfunktion: Ja
Lampa: Ja
Batteridriven: Ja

För- och nackdelar med Dreamegg

Fördelar

 • Liten och portabel
 • Lugnande tonterapi med mjuka ljud
 • 11 avslappnande ljud
 • Batteriet kan snabbt laddas

Nackdelar

 • Knapparna hade gärna fått vara upplysta i mörker

Köp här:

Renpho – Snyggast

Denna vitt brus maskinen från Renpho är en riktigt snygg och fantastisk ljudmaskin som passar perfekt för både barn och vuxna som söker lugn och ro. Med 36 högkvalitativa och lugnande ljud som inkluderar bland annat vitt brus, fläktljud och en mängd olika naturliga ljud som regn, hav, vind, åska, fåglar och vaggvisor är det lättare att koppla av för att kunna somna och sova gott.

Brusreducering och timer

Maskinen är också utrustad med brusreducering som maskerar bakgrundsljud för att blockera störande ljud. Den kan tack vare det även användas under dagtid på exempelvis kontor för att främja bättre koncentration.

Apparaten är mycket anpassningsbar och erbjuder tre timerlägesinställningar på 30-90 minuter samt oavbrutet läge. Den har också en bra minnesfunktion som automatiskt sparar volym, ljudval och timerinställning. Enda nackdelen är att man använder en och samma knapp för att välja ljud, det går därför inte går att backa tillbaka till ett ljudalternativ.

Kompakt och portabel

Designen är snygg och den vita färgen passar enkelt in i inredningen. Enheten är lätt och kompakt vilket gör den portabel och den fungerar därför utmärkt att ha med sig på exempelvis resa. Apparaten är utrustad med en Mirco USB-laddningsport och har även ett hörlursuttag vilket gör den ännu mer användningsbar att ha med på resa.

Specifikationer

Varumärke: Renpho
Längd: 11,3 cm
Bredd: 10,5 cm
Höjd: 7,7 cm
Vikt: 400 gram
Antal ljud: 36 st
Timerfunktion: Ja
Lampa: Nej
Batteridriven: Ja

För- och nackdelar med Renpho

Fördelar

 • Snygg design
 • Liten, kompakt och portabel
 • 36 lugnande ljud
 • Timer i tre lägen

Nackdelar

 • Det går inte att backa till ett ljud

Köp här:

Vad ska man tänka på vid val av white noise maskin?

Det finns flera olika varianter av white noise maskiner som passar olika preferenser och behov. De finns också i olika prisklasser beroende på design och hur avancerade modellerna är men också om de har ytterligare funktioner som exempelvis nattlampa, väckarklocka med mera.

Att välja en maskin för vitt brus kan kännas svårt, särskilt med det stora utbudet som finns på marknaden. Denna köpguide kommer att ge dig information om vad du behöver veta innan du tar ett beslut.

Ljudalternativ

Det som främst skiljer de olika produkterna åt är hur många ljudalternativ det finns och vilken typ av ljud de erbjuder. Förutom vitt brus kan det också förekomma olika naturljud som vind, regn, havsvågor med mera som är avkopplande och för de allra minsta även vaggvisor och andra melodier.

För en familj kan det vara värt att satsa på en ljudmaskin med ganska många ljudalternativ så att alla kan hitta något ljud som passar dem bäst. Ett lugnande och avkopplande ljud för en person behöver inte ha samma inverkan på alla andra.

Timer

Vissa föredrar att ha sin ljudmaskin igång hela natten medan andra vill att den ska stängas av automatiskt vid en viss tidpunkt eller efter en viss tid.  Många modeller har någon form av timer som kan variera mellan olika förinställda antal minuter och riktigt avancerade apparater kan ställas in via en app.

Storlek, batteri och portabilitet

Storleken på apparaten kan vara avgörande för om den endast ska användas hemma eller kanske tas med på resa eller i barnvagnen. Ska den kunna tas med och vara portabel behöver det vara en mindre modell och då är det också viktigt att välja en white noise maskin som går på batteri eller är uppladdningsbar. Det kan vara smidigt att slippa leta efter ett eluttag.

Nattlampa

En del modeller fungerar även som nattlampa. Det kan framför allt vara bra om den ska användas i ett barnrum. Dels slipper du som förälder tända i rummet om du vill in och ändra ljud eller titta till barnet och det kan också skapa en trygghet för barnet.

På en del men inte alla som har en funktion som nattlampa kan det också gå att ändra färg eller intensitet på ljuset.

Hörlursuttag

Oavsett om vitt brus maskinen ska användas hemma eller om du har den med på exempelvis resa kan ett hörlursuttag vara bra om det är fler personer i närheten. Andra personer vill kanske inte höra det valda ljudet. Det kan också skapa ytterligare avskärmning från störande ljud i omgivningen.

Fördelar med white noise

Vitt brus kan hjälpa många människor att uppnå bättre sömn och flera andra fördelar, men de fungerar inte för alla. Många upplever det som avkopplande men en del kan i stället uppleva det som irriterande beroende på vilket slags ljud det är och även beroende på frekvens.

För de flesta kan det dock vara värt att investera i en modell då det finns flera fördelar med att använda sig av white noise eller pink noise i både det vardagliga livet men också i arbete eller studier.

 • De kan maskera störande ljud med ett konstant bakgrundsljud
 • Ljudet är avkopplande att lyssna på
 • Det kan gå lättare att fokusera och koncentrera sig
 • Det skapar förutsättningar för att lättare somna och även sova bättre

Vad innebär White Noise?

White noise innehåller hörbara frekvenser som sammanfogas till det vi uppfattar som ett brummande ljud, som exempelvis fläktar och luftkonditionering. Vitt brus maskiner producerar oftast rosa eller brunt brus med mer intensitet vid de lägre frekvenserna. Dessa ljud som regn och vågor är vanligtvis mer lugnande och avslappnande.

Vilken typ av bakgrundsljud är bäst för att sova?

Vitt, rosa och brunt brus är alla lämpliga för sömn, liksom naturliga ljud som faller inom dessa områden. Därför har många vitt brus maskiner lite blandade naturljud samt vitt brus att välja mellan. Vi har med flera sådana modeller i vår white noise maskin bäst i test.

Kan white noise vara skadligt?

Även om vitt brus generellt anses vara säkert finns det vissa risker med långvarigt buller över 70 decibel. Det kan skada hörseln så det är viktigt att hålla vitt brus maskiner på en lägre volym än så.

Källor

Amazon reviews – användarrecensioner från personer som köpt respektive produkt

Hatch.co – användaromdömen

https://www.wired.com/gallery/best-sound-machines/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *