Vakna med huvudvärk

Är det farligt om du vaknar med huvudvärk? Vi reder ut

Det är frustrerande att vakna upp med huvudvärk, särskilt om det är ett av de sällsynta tillfällen då du faktiskt har tid att sova ut.

De flesta sträcker sig genast efter ibuprofen och koffein, men det finns andra sätt att lindra den här typen av smärta.

Du kan prova att dricka mycket vatten, äta en lätt frukost och ta en varm dusch. Om dessa åtgärder inte fungerar kan du behöva träffa din läkare för ytterligare behandling.

Nedan tänkte vi reda ut varför 1 av 13 personer vaknar med huvudvärk…

Vad är egentligen huvudvärk?

När du har huvudvärk är blodkärlen i huvudet inflammerade och sammandragna. Det finns många olika typer av huvudvärk, men den vanligaste är spänningshuvudvärk. Den kan orsakas av stress, dålig hållning, uttorkning eller nacksmärta.

Andra typer av huvudvärk är migrän, klusterhuvudvärk och bihåleinflammation.

Symptomen på huvudvärk kan variera beroende på typ, men de omfattar ofta en pulserande känsla, känslighet för ljus eller ljud och illamående. I vissa fall kan människor också uppleva suddig syn eller aura.

Det finns många sätt att behandla huvudvärk, inklusive receptfria läkemedel som ibuprofen (Ipren), aspirin eller paracetamol (Alvedon). Vissa människor upplever dock att dessa behandlingar inte alltid fungerar. Om du kämpar för att få lindring av din huvudvärk finns det andra alternativ som du hittar senare i artikeln.

Varför vaknar man med huvudvärk

Det finns många orsaker till att människor vaknar upp med huvudvärk. För vissa kan orsaken vara uttorkning eller hunger. Det vanligaste är att det är s.k. spänningshuvudvärk. Det uppstår oftast på grund av:

  • Stress
  • Sömnbrist
  • Mentala problem (depression, ångest eller liknande)
  • Dålig fysisk status
  • Mens
  • Järnbrist

Spänningshuvudvärken kan även uppstå på grund av att du gnisslar tänder (på grund av någon av anledningarna på listan…). Då kan det hjälpa med en bettskena som du passar ut hos din tandläkare.

I ovanliga fall kan huvudvärk vara ett tecken på ett allvarligare hälsoproblem. Om du regelbundet vaknar upp med huvudvärk är det viktigt att gå till din läkare för att ta reda på orsaken.

Vad ska du göra när du vaknar med huvudvärk?

När du vaknar med huvudvärk är det första du bör göra att dricka mycket vatten. Du kan vara uttorkad från kvällen innan och det kan göra huvudvärken värre.

Du bör också försöka äta något lätt till frukost. En proteinrik måltid hjälper dig att hålla dig pigg hela dagen, men undvik mat som innehåller mycket socker eller koffein. Dessa kan förvärra din huvudvärk.

Ta slutligen en varm dusch. Ångan hjälper dig att slappna av i musklerna och lindrar en del av smärtan.

Hur du kan förhindra att huvudvärk uppstår från första början

Det finns några saker du kan göra för att förhindra att huvudvärk uppstår när du vaknar. För det första bör du se till att du dricker mycket vatten under hela dagen innan. Uttorkning kan bidra till huvudvärk, så det är viktigt att hålla sig vätskeklar.

Du kanske också vill undvika att dricka koffein och alkohol, eftersom de också kan utlösa huvudvärk. En bra festkväll har sina baksidor…Välj istället mat som får dig att sova bättre.

En annan viktig faktor är att få tillräckligt med sömn. Om du inte får de rekommenderade sju till åtta timmarna sömn varje natt är det mer sannolikt att du drabbas av huvudvärk.

Försök att upprätta ett regelbundet sömnschema och håll dig till det så mycket som möjligt. Och slutligen, se till att du får lite motion. Motion bidrar till att förbättra blodflödet och kan minska förekomsten av huvudvärk.

När ska du gå till en läkare om din huvudvärk?

Om du upplever frekvent eller svår huvudvärk, eller om huvudvärken åtföljs av andra symtom som illamående eller kräkningar, bör du uppsöka en läkare.

Andra tecken på att det kan vara dags att söka läkarhjälp är om huvudvärken begränsar din vardag, eller om den åtföljs av feber och om den varar i mer än några dagar.

Om du är osäker på om du bör gå till läkare är det alltid bäst att alltid välja den försiktiga vägen och kontakta 1177.

Ju tidigare du får behandling, desto snabbare kan du börja må bättre.

Liknande artiklar

2 Comments

  1. Jag har migrän och äter mediciner för det varje dag, förebyggande. Varje anfall börjar på natten vid rem sömnen, vad innebär det? Är det farligt? Jag är så himla trött efter alla återkommande anfall (anfallen håller i sig i 6-8 timmar och kräks)

    1. Hej Hanna, Beklagar verkligen dina besvär, tyvärr har vi ingen möjlighet att ge några råd kring detta. Rekommenderar att du kontaktar din läkare. Hälsn Siri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *