Tio tips – så får du din partner att sluta snarka
Att leva med en snarkare kan vara riktigt tufft. Snarkandet kan förstöra både din och din partners sömn, men också er relation. För vem har tålamod att vara trevlig när man blivit väckt flera gånger under natten? Och dessutom mot den som – visserligen ofrivilligt, men ändå – väckt en?
Att det kan vara skadligt att själv snarka är välkänt. Snarkare lider exempelvis större risk än andra att få hjärtinfarkt. Men visste du att din partners snarkning också kan vara skadlig för dig?
Enligt en studie som är gjord av forskare på Johns Hopkins School of Medicine och publicerad i Oxford Academic kan de negativa hälsoeffekterna av att sova bredvid en som snarkar vara stora. Om din partner snarkar är det faktiskt så att du kan få förhöjt blodtryck och i förläningen drabbas av andra sjukdomar.
Att bli av med snarkandet kan därför angeläget, både för dig och för din partner! Så vad kan du göra? Vi ger dig tio användbara tips!
- Ta reda på orsaken
Det finns en mängd orsaker till snarkning. Varför just din partner snarkar avgör förstås vad ni kan göra för att få ordning på problemen. Rökning, hög alkoholkonsumtion, sovställning och övervikt är några exempel på orsaker. Men det kan också handla om kroppens konstruktion i svalget och i halsen. För att få bukt med problemet kan det därför ibland behövas kirurgiska ingrepp.
Man brukar dela upp snarkarna i två grupper: sociala snarkare och personer som snarkar på grund av sömnapné. De som lider av sömnapné har det betydligt kämpigare än de sociala snarkarna. Exempelvis har sömnapnésnarkarna många och långa andningsuppehåll under natten. Hälsan hos den som lider av sömnapné riskerar därför att äventyras betydligt mer än hos den sociala snarkaren.
Misstänker du att din partner har sömnapné bör du råda honom eller henne att ta sig till läkare för att få hjälp.
- Sova på sidan
När man ligger på rygg kan tungan röra sig bakåt varpå det blir trångt i svalget. Detta leder inte sällan till snarkningar. Att då aktivt tänka på att inte sova på rygg kan hjälpa. Men hur gör man på natten, när man inte med hjälp av tankarna kan styra sina rörelser? Det finns lösningar!
Något så enkelt som att sy in en tennisboll i ryggen på pyjamasen är ett bra exempel på en enkel och billig lösning. Bollen får den som snarkar att känna obehag när han eller hon försöker rulla över på rygg och snarkaren förblir därför liggande på sidan.
Det finns också betydligt mer avancerade och dyrare hjälpmedel att tillgå. Ett exempel är specialsydda kuddar, stora som en vuxen människa och som med hjälp av sin konstruktion sägs kunna få din snarkande partner att ligga kvar på sidan.
Marknaden för sömnhjälpmedel är stor och växer. Googla runt för att hitta något som passar dig och din partner!
- Gå ner i vikt
Att gå ner i vikt är förstås ingen enkel lösning, och din partner behöver förmodligen hitta sin egen motivation för att lyckas. Men om han eller hon kan tänka sig att göra ett försök, kan det vara effektivt! Övervikt är nämligen en vanlig orsak till snarkning. Och bara några kilos viktnedgång kan vara betydelsefull. Så om din partner är överviktig kan detta vara en lösning.
- Sluta röka
Rökning gör att slemhinnorna sväller, vilket kan leda till vibrationer i svalget, vilket i sin tur kan leda till – ja, just det – snarkningar. Så, om din partner inte redan har hittat argument för att sluta röka, här har du ett till! Han eller hon kan göra det för din skull. Så att du kan få sova om nätterna, och att din hälsa och er relation kan fortsätta blomstra.
- Minska alkoholintaget
Alkoholkonsumtion ökar risken för snarkning. Därför kan det vara läge att be din partner sluta upp med fredagsölen, eller åtminstone dra ner lite på intaget. Anledningen till att risken för snarkning ökar vid alkoholintag är att alkoholen får musklerna i svalget att slappna av.
- Läkemedel och andra hjälpmedel för att sluta snarka
Det finns en rad receptfria läkemedel som har visat sig ha effekt mot snarkning. På apotekens webbsidor finns ett flertal olika varianter som din partner kan testa. Spray som sprutas in i näsan och ska fungera vid förkylning och spray som man tar i svalget för att mjuka upp vävnaderna.
Vill man hellre prova mer handfasta hjälpmedel finns det exempelvis bettskenor som hindrar tungan och underkäken från att falla bakåt och täppa till svalget. Ett annat exempel på hjälpmedel är en vidgande nässkena som hjälper den som snarkar att öppna upp luftvägarna i näsan.
Kanske kan du och din parter hitta någonting bland alla dessa produkter som kan fungera för er?
- Läkemedel kan orsaka snarkning
Snarkning kan vara en biverkan på vissa läkemedel. Läs bipacksedeln och be din partner prata med sin läkare om ni misstänker att snarkningen kan bero på ett läkemedel!
- Hjälp din partner att få tillräckligt med sömn
Sover din snarkande partner tillräckligt? Om inte borde ni faktiskt prata om saken. Sömnbrist ökar nämligen risken för snarkningar. Kanske ska du och din partner därför överväga att gå och lägga er istället för att se ytterligare ett avsnitt av den fantastiska serien ni just börjat följa?
- Ta din egen sömn på allvar
Att natt efter natt sova dåligt på grund av ljud från din partner är inte hållbart i längden. Det är viktigt att du ibland får sova ut. Även om ni helst vill sova tillsammans behöver god sömn ibland få komma först. Överväg därför att då och då sova någon annanstans än bredvid din partner. Kanske kan du och din partner turas om att sova på soffan emellanåt?
- Sök hjälp!
Om inget av tipsen här ovan fungerar – ge inte upp! Be istället din partner att söka hjälp. Kanske lider han eller hon av sömnapné, vilket är ett tillstånd som ska behandlas av läkare. Det finns en mängd mer eller mindre avancerade medicinska behandlingar som förhoppningsvis kan hjälpa er att få bukt med problemet.
Hanna har en bred bakgrund eller som hon själv beskriver det ”…jag har testat det mesta. Lärare, handläggare, trädgårdsmästare, omsorgsarbete, bonde och så vidare. Det tog lång tid för mig att förstå att jag faktiskt kunde ha skrivandet som jobb. Men nu när jag har gjort det finns det liksom ingen återvändo.” Hanna är även författare till flera skönlitterära böcker och framförallt är hon väldigt intresserad av allt som rör sömn och hälsa.