Byta dina lakan

Hur ofta ska man byta lakan? Svaret kommer förvåna dig!

Människan kan svettas upp till 100 liter per år mellan lakanen. Att sova i ett rent och fräscht sängkläder kan göra underverk för din sömnkvalitet och övergripande hälsa. Men hur ofta ska man byta lakan egentligen?

Svaret på den här frågan kan variera beroende på personliga preferenser och livsstil. I den här praktiska guiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om hur ofta du bör byta lakan för att hålla ditt sovrum rent och fräscht.

Hur ofta ska man byta lakan?

Att byta lakan regelbundet är en viktig del av att upprätthålla god hygien i ditt sovrum. Men hur ofta är tillräckligt? Här är några faktorer att tänka på när du bestämmer hur ofta du behöver byta lakan:

  • Svettning: Om du svettas mycket när du sover kan du behöva byta lakan oftare. Svett kan leda till obehagliga lukt och bakterier som kan förvärra allergier eller andra hälsoproblem.
  • Hudproblem: Om du lider av hudproblem som akne eller eksem kan det vara viktigt att byta lakan oftare för att undvika att bakterier och smuts förvärrar problemet.
  • Husdjur: Om du har husdjur som sover i sängen med dig kan det vara viktigt att byta lakan oftare eftersom djurhår och smuts kan fastna i sängkläder.
  • Allergier: Om du lider av allergier kan det vara viktigt att byta lakan oftare för att undvika att dammkvalster eller andra allergener bygger upp sig i sängkläder.

Generellt sett rekommenderar experter att byta lakan minst en gång i veckan. Astma- och allergiförbundet rekommenderar att man byter lakan var fjortonde dag.  

Nu blev du lite generad gissar jag. Men du är inte ensam. Enligt en studie av Metro så byter endast 23% lakanen en gång i veckan. Så här ser svenskarnas vanor ut:

Graf över hur ofta svenskarna byter lakan

Men om du upplever någon av de ovan nämnda faktorerna kan du behöva byta lakan oftare för att hålla ditt sovrum rent och fräscht.

Hund och barn i säng

Forskare hittade svamp i använda kuddar

I studien ”Fungal contamination of bedding” av A. Woodcock m.fl. undersöktes förekomsten av svamp i sängkläder och dess eventuella hälsorisker.

Forskarna fann att sängkläder kan innehålla en betydande mängd svamp, särskilt om de inte tvättas regelbundet. Hela 4 – 16 olika svampsorter hittades i de 10 kuddar som undersöktes. Åldern på kuddarna var 1,5 år till 20 år.

Detta kan leda till allergiska reaktioner, astma och andra hälsoproblem hos personer som är känsliga för svamp eller allergener. Studien visar vikten av att tvätta sängkläder regelbundet för att minska risken för svampkontaminering och för att upprätthålla god hygien i sovrummet.

Så det kanske börjar bli dags att tvätta din kudde och täcke. Eller kanske är dags att köpa ett nytt täcke?

I vilken temperatur ska man tvätta lakan i?

Det finns flera studier som undersöker vilken temperatur som är mest effektiv för att tvätta sängkläder.

En studie publicerad i tidskriften ”Infection Control and Hospital Epidemiology” fann att tvättning av sängkläder vid minst 60°C kan eliminera de flesta bakterier och virus som finns på sängkläder.

En annan studie från ”Journal of Patient Safety and Infection Control” visade att tvättning vid högre temperaturer (57,2°C – 62,7°C) var mer effektiv för att eliminera kontamineringar.

Vissa menar även att du ska tvätta i hela 90 grader (se video nedan)

Det är även viktigt att följa tvättinstruktionerna på etiketten på dina sängkläder för att undvika skador och förlänga livslängden på sängkläderna, samtidigt som man försöker tvätta vid höga temperaturer för att eliminera bakterier och virus.                

Tips för att hålla ditt sovrum rent och fräscht

Att byta lakan regelbundet är bara en del av att hålla ditt sovrum rent och fräscht. Här är några tips för att hålla ditt sovrum fräscht och hälsosamt:

  • Tvätta dina sängkläder i varmt vatten: Att tvätta dina sängkläder i varmt vatten (minst 60 grader) kan hjälpa till att eliminera bakterier och allergener som kan fastna i sängkläder. Se till att följa tvättinstruktionerna på etiketten för att undvika skador på sängkläderna.
  • Använd ett madrasskydd: En madrasskydd kan hjälpa till att skydda din madrass från hudrester, svett och smuts. Detta kan hjälpa till att förlänga livslängden på din madrass och hålla den ren och fräsch.
  • Städa ditt sovrum regelbundet: Att städa ditt sovrum regelbundet kan hjälpa till att eliminera damm och smuts som kan fastna i sängkläder. Se till att damma av dina möbler och dammsug golvet regelbundet.
  • Undvik att äta eller dricka i sängen: Att äta eller dricka i sängen kan leda till spill och fläckar på dina sängkläder.
  • Tvätt eller byt ut dina kuddar regelbundet: Dina kuddar kan samla på sig bakterier och allergener över tid. Se till att byta ut dina kuddar om du märker att de börjar lukta illa eller se slitna ut.

Slutsats

Att byta lakan regelbundet är avgörande för att upprätthålla god hygien i ditt sovrum. Som en allmän regel rekommenderar experter att byta lakan minst en gång i veckan. Men om du svettas mycket när du sover, lider av hudproblem eller har husdjur som sover i sängen med dig kan det vara viktigt att byta lakan minst 2 gånger i veckan eller oftare.

Lakan ska alltid tvättas i minst 60 grader.

Utöver att byta lakan regelbundet kan du också använda en madrasskydd, städa ditt sovrum regelbundet och undvika att äta eller dricka i sängen för att hålla ditt sovrum rent och fräscht. Genom att följa dessa tips och riktlinjer kan du förbättra din sömnkvalitet och främja god hälsa.

Vanliga frågor om att byta lakan

Här är några vanliga frågor om att byta lakan och hålla ditt sovrum rent och fräscht:

Hur ofta bör jag byta mina lakan?

Som en allmän regel bör du byta ut dina lakan minst en gång i veckan för att undvika bakterier och lukt. Se till att tvätta dina lakan i minst 60 gradigt vatten och hänga dem upp för att torka mellan användningarna.

Hur kan jag undvika att mina lakan blir skrynkliga?

För att undvika skrynkliga lakan kan du prova att ta ut sängkläderna direkt från torktumlaren och vika dem ordentligt eller stryka dem med ett varmt strykjärn. Att hänga upp sängkläderna för att torka kan också hjälpa till att undvika skrynklor.

Hur ofta ska jag tvätta kuddar och täcken?

Enligt experter ska man tvätta kuddar och lakan 2-4 gånger per år beroende på hur mycket du svettas.

Källor

Fungal contamination of bedding”, A. A. Woodcock et al.

Philip Tierno, Professor mikrobiologi, New York University

Marie-Louise Danielsson-Tham, Professor i livsmedelshygien, Örebro univeristet

Kvalsterallergi, Astma och Allergiförbundet

Bacterial counts of hospital linen and effectiveness of laundry process: A need for consensus on microbial sterility of hospital linen”, Raman Sharma et al.

Metro/YouGov, 2016

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *