ömn under månens första faser

Påverkas mäns sömn under månens första faser?

Huruvida månens cykel påverkar sömnen är omtvistat inom vetenskapen. En ny studie från forskare vid Uppsala universitet påvisar dock att det finns ett sådant samband. Åtminstone om du är man.

I studien, som utfördes på 492 kvinnor och 360 män, mättes ögonrörelser och elektrisk aktivitet i hjärnan med hjälp av elektroder som fästes på försökspersonernas huvud. Deltagarna visste att forskarna mätte deras sömn, men inte att det var kopplingen mellan månens rörelser och sömnkvalitet som de ville undersöka.

Män vaknade oftare på natten

Mätningen visade på en tydlig trend, nämligen att medan kvinnornas sömn verkade vara opåverkad av månens första faser upplevde flera av männen problem med sömnen. De vaknade oftare under natten i jämförelse med män vars sömn mättes vid månens avtagande faser. Kontentan? Mäns sömn påverkas på något sätt under månens första faser – frågan är bara varför.

Är mäns hjärnor mer mottagliga för omgivande ljusförhållanden

Enligt forskarna som genomförde studien är det svårt att fastslå om det verkligen är månens cykel i sig som har påverkan på männens sömn. Det kan lika väl handla om en kombination av månens cykel och någon annan faktor som gör att sömnen påverkas.

En teori är att mäns hjärnor är mer mottagliga för omgivande ljusförhållanden, vilket en annan ny studie pekar på. Då mängden ljus som reflekteras från månen under de kommande faserna vilket skulle förklara varför just män får svårare att somna. Det är känt sedan tidigare att det är svårare att somna när och få en god natts sömn när det är ljust ute.

Studien är viktig för framtida behandlingar av sömnproblem

Ju mer vi lär oss om sömn desto bättre förutsättningar får vi att behandla de kroniska sömnproblem som gör livet svårt för många människor.

Vill du läsa studien om hur månens cykel påverkas mäns sömn hittar du den i sin helhet här.

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *