Pink noise

Pink Noise – Kan det hjälpa dig att sova bättre?

Pink noise är ett ljud som har en jämn fördelning av frekvenser över hela det hörbara spektrumet. Detta betyder att alla frekvenser låter lika starka för våra öron.

Pink noise skiljer sig från white noise, där alla frekvenser är lika starka, och andra ljud som har en ojämn frekvensfördelning. Pink noise används ofta för att förbättra sömn, kreativitet och koncentration.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på pink noise, hur det fungerar och vilka fördelar det kan ha.

Vad är pink noise?

Pink noise är en typ av ljud som har en jämn frekvensfördelning över hela det hörbara spektrumet. Detta betyder att alla frekvenser låter lika starka för våra öron. Det skiljer sig från andra ljud som har en ojämn frekvensfördelning, till exempel vitt brus där alla frekvenser låter lika starka.

Det är till exempel ljudet av…

 • ett vattenfall
 • en fläkt som blåser
 • regn som faller på taket
 • havet som rullar in på stranden
 • puls eller hjärtslag
 • en dusch som rinner
 • en torktumlare som snurrar
 • en kaffebryggare som arbetar

Exempel på pink noise

Hur fungerar pink noise?

Pink noise fungerar genom att skapa en jämn frekvensfördelning som liknar ljudet av en vattenfall, vinden eller hjärtats slag. Detta ljud kan sedan användas för att blockera andra ljud som kan vara distraherande eller störande, vilket kan förbättra sömn, kreativitet och koncentration.

Fördelar med pink noise

Pink noise har många fördelar, inklusive:

 • Förbättrad sömn: Pink noise kan hjälpa till att blockera andra ljud som kan störa sömnen, vilket kan leda till en bättre nattsömn och en ökad känsla av vila.
 • Ökad koncentration: Pink noise kan hjälpa till att minska distraktioner och förbättra fokus, vilket kan vara särskilt användbart för personer som arbetar i bullriga miljöer.
 • Förbättrad kreativitet: Pink noise kan hjälpa till att öka kreativiteten genom att stimulera hjärnan och hjälpa till att skapa en lugn miljö där nya idéer kan utvecklas.
 • Lindrar tinnitus: Pink noise kan hjälpa till att minska de symtom som är förknippade med tinnitus genom att blockera de högre frekvenserna som kan förvärra tillståndet.

Hur man använder pink noise

Det finns flera sätt att använda pink noise för att dra nytta av dess fördelar. Här är några exempel på hur man kan använda det:

 • Använda en pink noise-app: Det finns flera pink noise-appar som du kan ladda ner på din mobiltelefon eller surfplatta. Dessa appar har ofta flera olika ljudalternativ att välja mellan, och du kan anpassa volymen efter dina behov.
 • Använda en pink noise-maskin: Det finns också pink noise-maskiner som du kan köpa för att använda hemma eller på kontoret. Dessa maskiner ger oftast högkvalitativt ljud och kan anpassas efter dina önskemål.
 • Använda hörlurar: Du kan också använda hörlurar för att lyssna på pink noise genom t.ex. Spotify (se länk ovan). Detta kan vara särskilt användbart om du behöver blockera ut andra ljud eller om du vill använda pink noise för att förbättra koncentrationen när du arbetar.

Pink noise vs andra ljud

Pink noise skiljer sig från andra typer av ljud som också används för att förbättra sömn, kreativitet och koncentration. Här är några exempel på hur pink noise skiljer sig från andra ljud:

White nosie

White nosie har en jämn fördelning av frekvenser över hela det hörbara spektrumet, precis som pink noise. Skillnaden är att alla frekvenser låter lika starka i vitt brus, medan pink noise har en jämn fördelning av ljudnivåer.

Brown noise

Brown noise är en annan typ av ljud som används för att förbättra sömn och avkoppling. Till skillnad från pink noise, som har en jämn fördelning av frekvenser över hela det hörbara spektrumet, har brown noise en högre ljudnivå i de lägre frekvenserna.

Detta skapar en kraftigare bas och kan uppfattas som mer ”dovt” än pink noise. Brown noise har liknande fördelar som pink noise, inklusive att det kan hjälpa till att blockera störande ljud och förbättra sömnen.

Brown noise kan genereras genom att använda en frekvensgenerator eller genom att spela upp inspelningar av naturliga ljud som vind eller åska. Precis som med pink noise är det viktigt att använda brown noise på en lämplig volym för att undvika hörselskador.

Blue noise

Blue noise är en annan typ av ljud som skiljer sig från både pink noise och brown noise. Blue noise har en högre ljudnivå i de högre frekvenserna och en snabbare fallande frekvensfördelning. Detta skapar ett ljud som kan uppfattas som mer ”krispigt” eller ”skarpt” än andra typer av ljud.

Blue noise används ofta inom teknikområden som signalbehandling och datakompression, eftersom det kan användas för att förbättra högfrekvent ljudkvalitet. Blue noise kan genereras genom att använda en frekvensgenerator eller genom att spela upp inspelningar av högfrekventa ljud som tinnitus.

Blue noise har inte samma fördelar som pink noise eller brown noise när det gäller avkoppling och sömnförbättring, utan används främst inom teknikområden. Precis som med pink noise och brown noise är det viktigt att använda blue noise på en lämplig volym för att undvika hörselskador.

Vanliga frågor

 1. Är pink noise säkert att använda?

  Ja, pink noise anses vara säkert att använda för de flesta människor. Det är dock alltid viktigt att använda ljudet på en lämplig volym för att undvika hörselskador.

 2. Kan pink noise hjälpa till att lindra tinnitus?

  Ja, pink noise kan hjälpa till att minska de symtom som är förknippade med tinnitus genom att blockera de högre frekvenserna som kan förvärra tillståndet.

 3. Vilken typ av pink noise är bäst att använda?

  Det finns ingen ”bästa” typ av pink noise att använda. Det beror på personliga preferenser och behov. Det är bäst att experimentera med olika typer av pink noise för att hitta den som fungerar bäst för dig.

 4. Kan pink noise hjälpa till att förbättra sömnen?

  Ja, pink noise kan hjälpa till att förbättra sömnen genom att blockera andra störande ljud och skapa en lugn miljö som kan bidra till att öka sömnkvaliteten.

 5. Hur länge ska man lyssna på pink noise?

  Det beror på personliga preferenser och behov. Vissa personer tycker om att lyssna på pink noise hela natten, medan andra bara använder det under en kort stund innan de somnar.

Slutsats

Pink noise är ett ljud som har en jämn fördelning av frekvenser över hela det hörbara spektrumet. Det kan användas för att förbättra sömn, koncentration och kreativitet, och kan också hjälpa till att lindra tinnitus.

Det finns flera sätt att använda pink noise, inklusive genom appar, maskiner och hörlurar. Pink noise skiljer sig från andra ljud som också används för att förbättra sömn och koncentration, och det är viktigt att experimentera för att hitta den typ av ljud som fungerar bäst för dig.

Använd alltid pink noise på en lämplig volym för att undvika hörselskador.

Källor

”Data on electroencephalographic activity while exposed to pink noise modified by the frequency responses of three headphone models” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34786442/

”Sleep induction effects of steady 60 dB (A) pink noise” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8340228/

”Spectral content (colour) of noise exposure affects work efficiency” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33243964/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *