träna dig till en bättre sömn

Samband mellan intensitet och sömnkvalitet

Det är ingen hemlighet att motion är bra för dig. Det kan hjälpa dig att hålla dig smal och frisk, och det har kopplats samman med en minskad risk för hjärtsjukdomar, cancer och andra kroniska sjukdomar.

Men vad du kanske inte vet är att motion också kan förbättra din sömn. En växande mängd forskning tyder på att det finns en stark koppling mellan motion och sova.

Enligt en nyligen genomförd studie har de som tränar regelbundet förbättrat sömnkvaliteten och sömnlängden. Forskarna tror att nyckeln kan ligga i intensiteten – de som tränade kraftigt rapporterade bättre sömnresultat än de som tränade måttligt eller lätt.

Så om du har svårt att sova är det värt att överväga att lägga till lite motion i din vardag.

Hur motion kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten

Det finns flera anledningar till varför motion kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten. Motion frigör endorfiner som har humörhöjande och smärtlindrande effekter.

Endorfiner kan också bidra till att minska stress och ångest, vilket kan bidra till bättre sömn. Motion bidrar också till bättre sömn genom att öka tiden i djupsömnen, som är det mest återhämtande sömnstadiet.

Dessutom kan motion hjälpa till att reglera kroppens sömn- och vakencykel genom att hjälpa till att upprätthålla en jämn kroppstemperatur.

Alla dessa faktorer tillsammans gör att motion är en viktig del för att uppnå god sömnkvalitet. Så om du har svårt att sova, fundera på att lägga till lite motion i din rutin. Se bara till att undvika att träna för nära sänggåendet, eftersom endorfiner som frigörs under träning kan verka stimulerande och göra det svårare att somna.

Tränings hjälper mot sömnlöshet (insomni)

Sambandet mellan intensitet och sömnkvalitet

Det är logiskt att bättre sömn skulle leda till bättre träningsprestanda – du behöver ju trots allt energi för att träna. Men fördelarna med träning kan gå ännu längre än så.

En studie som publicerades i Journal of Clinical Sleep Medicine visade att personer som tränade regelbundet hade bättre sömnkvalitet och sömnkvantitet än de som inte tränade. Forskarna anser attnyckeln kan vara intensiteten – de som tränade intensivt rapporterade bättre sömn än de som tränade måttligt eller lätt.

Så om du vill förbättra din sömn kan det vara dags att trappa upp din träningsrutin med intentistet.

Tips för att få in mer motion i din dagliga rutin

Det kan vara svårt att hitta tid för motion i våra hektiska liv. Men det är värt besväret att få in mer rörelse i vardagen, särskilt om det förbättrar din sömn. Här är några tips för att integrera mer motion i din dagliga rutin:

  • Vakna tidigare och använd den tiden till ett träningspass eller en promenad utomhus. Den friska luften hjälper dig att vakna upp och motionen hjälper dig att sova bättre.
  • Ta en paus från jobbet eller andra åtaganden och ta en promenad eller springa. Omväxlingen hjälper dig att rensa tankarna och motionen hjälper dig att sova bättre på natten.
  • Använd lunchpausen för ett snabbt träningspass pådu blir mer produktiv på eftermiddagen och sover bättre på natten.
  • Ta dig tid för ett längre träningspass på helgerna eller på kvällarna. Det hjälper dig att minska stressen och sova bättre på natten.
  • Om du har svårt att hålla dig till en regelbunden träningsrutin kan du försöka träna tillsammans med en vän eller familjemedlem.

Vanliga frågor om träning och sömn

Det råder stor förvirring om hur träning påverkar sömnen. Här är några av de vanligaste frågorna om förhållandet mellan träning och sömn:

Påverkar träningen kvantiteten eller kvaliteten på min sömn?

Det finns bevis för att både kvantitet och kvalitet på sömnen kan förbättras med regelbunden träning. Mängden ochmed motion. De som tränar regelbundet har förbättrad sömnkvalitet och sömnlängd.
Forskarna tror att nyckeln kan vara intensiteten – de som tränade kraftigt rapporterade bättre sömnresultat än de som tränade måttligt eller lätt.

Hur påverkar motion mitt sömnbehov?

Det finns inget definitivt svar på den här frågan,eftersom allas sömnbehov varierar. Forskning visar dock att regelbunden motion kan hjälpa dig att få en bättre natts sömn genom att förbättra sömnkvaliteten.

Vilka är de bästa träningsformerna för sömn?

Det finns inget universellt svar på den här frågan, eftersom olika människor reagerar olika på olikaträningsformer. Forskningen visar dock att kraftfulla träningsformer är mest sannolika för att förbättra sömnkvaliteten.

Hur ofta ska jag träna för att få bästa möjliga sömn?

Forskning visar dock att regelbunden motion är mest fördelaktigt för sömnen. De som tränar regelbundet har bättre sömnkvalitet än de som inte tränar regelbundet.

Vilka är de potentiella riskerna med att träna innan man lägger sig?

Det rekommenderas generellt att man undviker ansträngande träning nära sänggåendet, eftersom det kan leda till sömnlöshet.

Sammanfattning

Motion är en viktig del av en hälsosam livsstil och kan ha många fördelar, inklusive förbättrad sömnkvalitet. Forskningen tyder på att intensiteten i din träning kan vara avgörande för att få bättre sömn – de som tränade på en kraftfull nivå rapporterade bättre sömnresultat än de som tränade på en måttlig eller lätt nivå.

Det kan vara svårt att hitta tid för motion ivi har ett hektiskt liv, men det är värt ansträngningen att få in mer rörelse i din dagliga rutin. Om du har svårt att hålla dig till en regelbunden trän

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *