Sov mer

Sov mer och må bättre

Är du avundsjuk på kollegan som går upp klockan fyra för att springa en mil och sedan kastar sig över arbetet? Önskar du också att du kunde sova mindre för att hinna med mer? Var inte avundsjuk. Olika människor behöver olika mycket sömn. Och fler timmars sömn behöver inte betyda att du inte får lika mycket gjort.

Sömn är livsviktigt. Lika viktigt som att äta och dricka. Utan sömn fungerar varken vår kropp eller knopp. Med tanke på det är det inte så konstigt att de flesta av oss spenderar ungefär en tredjedel av våra liv mellan mjuka lakan i sängen. Även om sömnen kan komma och gå försöker vi slappna av och ta det lugnt. Men siffran för de som har stora problem med sömnen växer stadigt sedan mitten av 1990-talet. Uppemot 25 % av befolkningen upplever att de har sömnbesvär flera gånger i veckan.

Det spelar inte så stor roll hur mycket du sover om du inte får tillräckligt med kvalitetssömn. Kvalitetssömn innebär att du somnar inom en halvtimme efter att du lagt dig, att du inte vakar mer än en gång och att sömnen är djup.

Sömn – kroppens verkstad

Du sover inte bara för att låta kroppen få en rast och vakna pigg. När vi sover passar nämligen vår fantastiska kropp på att göra underhållsarbete. Efter en hektisk dag är det mycket som behöver fixas för att vi ska orka med nästa dag – både fysiskt och psykiskt. Därför är det viktigt att se till att vår kropp får sova. Se till att prioritera sömn framför tv-tittande och internet.

Därför är sömn bra för kroppen

När vi sover sänks vår puls och det gör att hjärt- och kärlsystemet får vila, vilket kan minska risken för att få hjärt-kärlsjukdomar senare. Dessutom ökar det tillväxthormon som får våra muskler att både återhämta sig och växa sig starkare under djupsömnen. Djupsömn är en av de fem olika stadier som sömn delas upp i. Immunförsvaret stärks också under sömnen, och det gör att du blir mer motståndskraftig mot förkylning och influensa.

Är du konstant hungrig och sötsugen? Om svaret är ja, kanske du sover för lite. När du inte får tillräckligt med söm påverkas nämligen både hunger och sötsug. Prova att sova ordentligt några dagar och se om det hjälper.

Därför är sömn bra för knoppen

Under sömnen fortsätter hjärnan att arbeta. Kanske mer än när vi är vakna. När hjärnan inte behöver ta in nya intryck får den tid till att bearbeta vad som hänt under dagen. Nya kunskaper flyttas också från korttids- till långtidsminnet. Det innebär att sömnen är viktig för vår förmåga att lära oss och komma ihåg nya kunskaper. Att sova är alltså också ett sätt att lära!

Sov på saken

Inför ett viktig beslut får vi ofta höra att vi ska sova på saken. Det kan ha att göra med att sömn minskar de stresshormoner som frigörs vid svåra beslut. Men också att hjärnan hjälper till att lösa problem när vi sover – så att vi förhoppningsvis kan fatta rätt beslut utsövda.

Så mycket behöver du sova

Hur mycket du behöver sova beror på en mängd olika faktorer, till exempel:

  • hur gammal du är
  • hur mycket/hårt du tränar
  • hur psykiskt ansträngande ditt arbete är
  • hur din livsstil ser ut
  • hur ljust det är ute.

I tabellen nedan kan du se hur mycket just du behöver sova för att må bra.

ÅlderAntal timmars sömn
Nyfödd till 3 månader14-17
4-11 månader12-15
1 till 2 år11-14
3-5 år10-13
6 till 13 år9-11
14 till 17 år8-10
18-25 år7-9
26-64 år7-9
65 år och över 7-8
Källa: helpguide.org

Så påverkar åldern vår sömn

Vi behöver olika mycket sömn beroende på hur gamla vi är. Spädbarn, till exempel, sover mer än de är vakna. Men – som många föräldrar vet – betyder det inte att de sover på natten. Ett litet barn somnar gärna det det har fått mat oavsett om det är natt eller dag.

Små barn behöver sova mycket eftersom sömn bidrar till att barnet utvecklas både kognitivt och fysiskt. Med kognitivt menas här att barnet utvecklar, till exempel, minne och språk. Fysisk utveckling innebär att barnet växer som det ska.

Tycker du att din tonåring sover för mycket? Det kanske bara är så att ni har olika dygnsrytm – att ni är vakna olika timmar på dygnet. Forskning visar att allt färre tonåringar sover så mycket de behöver i skolveckorna.

Tonåringar blir ofta piggare på kvällen och är vakna långt efter det att resten av familjen lagt sig. Men eftersom de behöver gå upp tidigt när det är skoldag får de inte den sömn de behöver.

Låt din tonåring sova ut när han eller hon inte behöver gå upp tidigt och tjata inte om att tonåringen sover bort hela helgen. Som sagt, en tonåring går gärna upp sent och stannar uppe längre istället.

Och det är viktigt att de får sova. I tonåren – liksom i spädbarnsåldern – händer det mycket både i den mentala och fysiska utvecklingen. Din tonårings kropp och hjärna utvecklas som den ska när ditt barn sover.

Som vuxen – mitt i livet – med familj, karriär och dina och andras fritidsaktiviteter – är det lätt att sömnen blir lidande. Men kom ihåg att sömnen är viktig. Inte minst för att du ska kunna orka med allt du behöver göra. Men också för att undvika utmattning och depression. När du är utvilad klarar du av stress och andra vardagliga påfrestningar mycket bättre.

Äldre människor behöver inte lika mycket sömn som yngre för att känna sig utvilade. Det kan bero på att deras kroppar inte växer längre, att de inte behöver stressa lika mycket som tidigare och på vissa läkemedel som kanske ordinerats.

Dessutom kan det vara så att den kunskap och erfarenhet de samlat på sig gör att hjärnan inte behöver bearbeta väldigt mycket ny information varje natt.

Kanske går du inte upp klockan fyra på morgonen. Du kanske inte springer en mil klockan halvfem. Prioriterar du hur mycket just du behöver sova presterar du säkert lika bra som någon som sover mindre.

Vem vet när han eller hon går och lägger sig. Och milen – eller vilken aktivitet du väljer – kan du klara av senare på dagen. Mat, vätska och sömn i lagom mängd hjälper oss att må bra. Det kanske är dags att köpa en mat- och sovklocka precis som Skalman har i tidningen Bamse.

Sov gott!

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *