Bäst i test – Fibertäcke (Topp-4)

Siri Andersson Skribent

Artikeln är skriven av
Siri Andersson, Ansvarig skribent, Sömnexpert

En av de viktigaste faktorerna för en bra hälsa och att ha gott om energi är att få god sömn av kvalitet. Under sömnen behöver hjärnan fokusera på att återhämta sig samtidigt som den bearbetar samt lagrar den information som vi tagit in under dagen.

Ditt val av täcke spelar en avgörande roll för att uppnå rätt förutsättningar för att lyckas somna och sedan sova gott hela natten.  Om du söker efter ett högkvalitativt och allergivänligt täcke är ett fibertäcke ett utmärkt alternativ.

Fibertäcken är idealiska för den som lider av allergier eller föredrar ett täcke utan material från djur. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att välja rätt. Som tur är har vi utfört en omfattande undersökning och kan rekommendera några få riktigt fina produkter som kan passa dig perfekt.

Men vad ska man tänka på när man köper ett täcke? I vår bäst i test går vi också igenom vad du bör överväga inför ditt köp och delar med oss av våra bästa tips för att hitta det bästa fibertäcket.

Topplistan – sammanfattning

Norfbr Albert medelvarmt fibertäcke  – Bäst i test

Vår vinnare i detta bäst i test är Norfbr Albert medelvarmt fibertäcke, en produkt som verkligen lever upp till sina löften. Täcket är fyllt med en blandning av mikrofiber och 3D supersoft polyesterfyllning som ger god luftcirkulation. Det gör att fibertäcket känns både lätt och luftigt.

Den mjuka mikrofiberfyllningen formar sig också väl efter kroppen, vilket ger en behaglig och skön sömnupplevelse.

Fyllningen jämnt fördelat med sydda rutor

Täcket är sytt i rutor med en fylld kanal runt hela täcket, vilket hjälper till att fördela fyllningen jämnt. Detta gör också att täcket bibehåller sin form och värmande effekt även efter flera användningar.

Fyllnadsvikten i kombination med valet av fyllningsmaterial ger ett medelvarmt täcke som är perfekt för användning året runt. Dess dimensioner på 150×210 cm gör också att täcket passar de flesta sängar.

Täcket är förutom det mycket lättskött, då det är enkelt att tvätta och torka med ett yttertyg gjort av 100% bomull.

En produkt som främjar hållbar bomullsodling

En annan fördel med detta täcke är dess bidrag till en mer hållbar bomullsodling genom BCI (Better Cotton Initiative). Detta innebär att bomullen som används i täcket odlas på ett mer hållbart sätt. Det bidrar till en bättre miljö för både människor och djur.

Specifikationer

Längd: 210/220 cm
Bredd: 150/230 cm
Vikt: 1 000/ 1 600 gram
Färg: Vit
Värmegrad: Medelvarmt
Material innehåll: Microfiber och 3D-supersoft av polyester
Material yttertyg: 100% bomull
Går att tvätta? Ja, 60 grader
Går att torktumla? Ja, 1 prick
Certifikat: BCI – Better Cotton Initiative

Kundomdömen – Norfbr Albert Medelvarmt

Kundomdöme Norfbr Albert medelvarm

För- och nackdelar med Albert Medelvarmt

Fördelar

 • Toppbetyg (4,7 av 5) från över 90 kunder som köpt täcket
 • Lätt och luftig med god komfort
 • Medelvärmande som passar som ett helårstäcke
 • Kvalitet med mycket fyllning
 • Hållbart val med BCI – Better Cotton Initiative
 • Bra pris

Nackdelar

 • Kan upplevas som prassligt om man har svårt för ljud

Köp här:

Mille Notti Fibra  – Bästa premiumvalet

Milla notti fibra

Mille Notti Fibra fibertäcke är ett quiltat täcke i hög kvalitet som ger en mjuk och lyxig känsla. Det här är vårt premiumval bland alla produkter i testet. Täcket har en fyllning av 100% återvunnen polyestervadd och yttertyget är tillverkat av bomull. Det är lätt och har en hög och jämn isoleringsförmåga.

OEKO-TEX certifierat och tillverkat av återvunnet material

Det här kvalitetstäcket är tillverkat med återvunnen polyestervadd och har en OEKO-TEX® certifiering. Detta innebär att det både är miljövänligt och säkert att använda. Tack vare materialet är täcket även lätt att tvätta och torka.

Välj värmenivå mellan sval och medium

Fibra fibertäcke finns i två varianter, sval och medium, så det är lätt att välja en som passar dina personliga preferenser. Tycker du om produkten kan det också vara bra att ha en av var. Då kan du använda medium under höst, vinter och vår medan den svala värmenivån kan vara bra för sommaren.

Själva täcket i sig känns lätt i jämförelse med många andra liknande täcken. Även om det inte är fluffigt och tjockt är det fortfarande skönt och mysigt. Det är enkelt att tro att det inte ger tillräckligt med värme, på grund av dess lättare karaktär, men i själva verket värmer det mycket bra.

Specifikationer

Längd: 210/220 cm
Bredd: 150/220 cm
Vikt: 500/750/1000/ 1500 gram
Färg: Vit
Värmegrad: Svalt/medium
Material innehåll: 100% återvunnen polyestervadd
Material yttertyg: Bomullspercale
Går att tvätta? Ja, 40 grader
Går att torktumla? Ja, låg värme
Certifikat: STANDARD 100 av OEKO-TEX®

Kundomdömen – Mille Notti Fibra

För- och nackdelar med Mille Notti Fibra

Fördelar

 • En lätt modell för den som inte gillar tunga täcken
 • Finns som både medium och sval
 • Miljövänligt och har OEKO-TEX certifiering

Nackdelar

 • Hade gärna fått vara lite tjockt och fluffigt för ännu mer lyx

Köp här:

Jotex Celine – Bästa budgetvalet

Jotex Celine är ett täcke som är ett bra val för dig och miljön. Täcket har en fyllning av återvunnen polyester som gör att gamla resurser får nytt liv i stället för att nya resurser förbrukas.

Yttertyget är tillverkat av 100% ekologisk bomull vilket gör det bättre för både dig, din familj och för miljön. Det är inte ofta man hittar ekologiska produkter till ett så bra pris! Vi har valt denna produkt till bästa budgetval då det ger mycket för pengarna både med tanke på miljön men också för jämn värme.

Quiltat för jämn fördelning av fyllning

Täcket är quiltat för att lättare kunna hålla fyllningen på plats vilket gör att täcket känns stabilt och bekvämt med jämn värmefördelning.

Modellen är mediumvarm vilket passar bra för de flesta årstider och gör det enkelt att hålla sig varm. Det både värmer och känns mysigt vilket gör att det är perfekt att krypa upp under en kall vinterkväll.

Etiskt bra miljöval

Alla produkter med täcken och kuddar ur serien Celine är bra val för miljön. Fyllningen är av återvunnet material och tyg är tillverkat av ekologiskt bomull. Bomullen är producerad utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifiering. Det är därför också bra för dem som arbetar på odlingarna.

Utöver det är produkterna även perfekta för dig som är känslig mot dun eller av etiska skäl inte vill använda dun.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 / 220 cm
Vikt: 1100 / 1620 gram
Färg: Vit
Värmegrad: Medium
Material innehåll: Återvunnen polyester
Material yttertyg: Ekologisk bomull
Går att tvätta? Ja, 60 grader
Går att torktumla? Framgår ej
Certifikat: Framgår ej

Kundomdömen – Jotex Celine

För- och nackdelar med Jotex Celine

Fördelar

 • Härligt lagom varmt och mysigt
 • Miljövänligt till budgetpris
 • Fyllningen håller sig på plats med sömnad i rutor

Nackdelar

 • Ser lite fluffigare ut på bild än i verkligheten

Köp här:

Kungsängen fibertäcke organic – bästa miljövalet

Kungsängen täcke organic är ett ekologiskt täcke som är skapat med omtanke för både djur och natur. Täcket har en fyllning med 100% mikrofiber av polyester. Detta ger täcket en dunliknande känsla. Yttertyget består av 100% ekologisk bomull vilket ytterligare ger en mjuk och skön komfort.

Helårstäcke som är medelvarmt

Täcket har en medelvärmenivå vilket gör det perfekt för användning året om. Det är lagom varmt och fluffigt samtidigt som det känns omfamnande. Täcket är quiltat för att hålla fyllningen på plats och även efter flera tvättar ser det fortfarande lika fint ut.

En liten nackdel med detta täcke är att det kan prassla lite i början, men det försvinner med tiden. Detta är dock en liten detalj i jämförelse med alla fördelar som detta täcke har att erbjuda.

Ekologiskt och hållbart

Täcke organic från Kungsängen är ett riktigt bra miljöval för den som vill ha ett ekologiskt och hållbart täcke.

Den här modellen är en del av serien Standard, där alla produkter också uppfyller höga krav på hållbarhet och kvalitet. Valet av material gör att täcket kan tvättas i maskin på 60°C vilket är väldigt praktiskt.

Specifikationer

Längd: 210 cm
Bredd: 150 / 220 cm
Vikt: 850 / 1250 gram
Färg: Vit
Värmegrad: Medel
Material innehåll: 100% Microfiber av polyester
Material yttertyg: Ekologisk bomull
Går att tvätta? Ja, 60 grader
Går att torktumla? Framgår ej
Certifikat: Öko-tex certifierade

Kundomdömen – Kungsängen fibertäcke organic

För- och nackdelar med Kungsängen fibertäcke organic

Fördelar

 • 4,8 av 5,0 i betyg för dubbeltäcket (4,4 för enkeltäcket).
 • Ekologiskt med omtanke för natur och miljö
 • Fluffigt med en dunliknande känsla
 • Quiltat för att hålla fyllningen på plats

Nackdelar

 • Kan upplevas som något prassligt

Köp här:

Enkeltäcke:

Dubbeltäcke:

Vad är ett fibertäcke?

Ett fibertäcke har en fyllning som tillverkats av ett fibermaterial. Det ger en mjuk och fluffig känsla precis som med ett duntäcke, men med fördelen att innehållet inte kommer från djur.

Det är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill undvika produkter av djur. Men det passar också dig som är allergiker eftersom materialet kan specialtillverkas för att minska allergener.

Ytterligare fördelar är att materialet även är slitstarkt och lättskött. Många tyngdtäcken tillverkas av fiber som polyester.

Är fibertäcke eller duntäcke bäst?

Vilket som är bäst beror egentligen på personliga preferenser, för vad du föredrar. Duntäcken kan vara riktigt sköna och lyxiga samt ha en hög andningsförmåga, men många fibertäcken kan numera mäta sig på samma nivå.

Fibertäcken innehåller idag material med optimala egenskaper för fukttransport, andningsförmåga och värmehållning, vilket gör dem mycket pålitliga. Detta har resulterat i att täckena har förbättrats avsevärt för att ge bästa möjliga komfort.

En annan fördel med dessa täcken är att de kan tvättas och torktumlas på höga temperaturer utan att förlora sina egenskaper. Täcken av fiber brukar också vara lite billigare att köpa eftersom det är mer kostnadseffektivt att producera än att samla in dun och fjädrar. Så om du har en begränsad budget kan det vara värt att överväga ett fibertäcke.

Här hittar du vårt test av duntäcken – om du vill jämföra.

Att tänka på vid köp av fibertäcke

När du väljer ett fibertäcke finns det några viktiga faktorer som är värda att tänka extra på. Utöver att välja rätt storlek är det också bra att överväga vilket material täcket är tillverkat av. Det kan handla om vilken värmenivå det har och om det har en miljöcertifiering.

Värmenivå

Täckens värmenivå brukar indelas i sval, medium, varm och extra varm. För att hitta ett täcke som passar dig bör du tänka på din normala kroppstemperatur under natten samt temperaturen i sovrummet beroende på årstid.

Ett täcke som har högre fyllnadsvikt ger bättre värme. De svalare täckena har vanligtvis en fyllnadsvikt på under 600 gram, medan de varmare täckena har en vikt över 1000 gram.

Det kan vara en god idé att köpa två täcken med olika värmenivåer med ett för sommarhalvåret och ett för vinterhalvåret. Genom att sova med ett svalt täcke under sommaren och ett varmt täcke under kyliga nätter blir sömnen mer behaglig. Har du en mindre budget kan ett medelvarmt täcke fungera bra året om för de allra flesta.

Allergivänligt material och certifieringar

Om materialet har en certifiering garanterar det att täcket är producerat enligt specifika standarder och innehåller allergi- och miljövänliga material.

Många personer kan tro att de är allergiska mot fjädrar eller dun, när det egentligen är kvalster som orsakar deras allergi. Men för den som verkligen är överkänslig mot dun och fjädrar är det naturligtvis ett bra val med ett allergivänligt fibertäcke.

En OEKO-TEX certifiering visar att täcket inte innehåller några skadliga kemikalier eller skadedjur.

Frågor & Svar

Är fibertäcke bra?

Fibertäcken har bra egenskaper både för att ge värme men också att transportera fukt och ge god andningsförmåga i materialet. Dessa täcken ger därför mycket bra komfort till ett överkomligt pris.

Finns det fluffiga fibertäcken?

Ja, vi har med exempel på bra fibertäcken i vårt bäst i test som ger en fluffig, mjuk och bekväm känsla. Särskilt täcken av högre kvalitet som är medelvarma eller varma blir ofta lite fluffigare för att hålla dig varm.

Finns det täcken som går att använda året om?

Ja, vi kan tipsa om medelvarma fibertäcken som de flesta kan använda året runt. De värmer tillräckligt mycket under vinterhalvåret om du inte är extremt frusen av dig. De fungerar även bra på sommaren men de allra varmaste sommardagarna sover dock många helt utan täcke eller bara ett tunt lakan.

Är fibertäcken allergivänliga?

Ja, fibertäcken kan vara ett bra alternativ för personer med allergier eller astma. De är vanligtvis hypoallergena och motverkar ansamling av dammkvalster, pollen och andra allergener som kan orsaka obehag eller allergiska reaktioner.

Källor

https://se.trustpilot.com/ – Vi har inhämtat kundomdömen från faktiska köpare.

Omdöme från Hemtex och Kungsängen genom Testfreaks

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *