Svettas på natten

När är det farligt att svettas på natten? Vi reder ut och ger tips

De flesta människor tänker på svettning som en varm och obehaglig upplevelse, men svettning är faktiskt kroppens sätt att kyla ner sig själv. Svettning är en naturlig reaktion på värme och kan hjälpa kroppen att svalna när den är överhettad.

Överdriven svettning eller svettning på natten kan dock vara ett tecken på att något är fel. Då det inte beror på vilket täcke du har eller temperaturen i sovrummet. I stället beror det på en psykologisk faktor eller underliggande hälsoproblem.

Kroppen strävar efter att ha samma intervall av temperatur varje natt, där den känner igen sig. Om du går under intervallet tvingas kroppen arbeta för att du ska komma tillbaka – vilket gör att du svetta på natten.

Även om både män och kvinnor upplever överdrivna nattliga svettningar så kan orsakerna vara olika. Kvinnor upplever däremot oftare nattliga svettningar än män, mycket på grund mer hormonella förändringar (klimakteriet, graviditet, menstruation…).

I den här artikeln kommer vi att utforska de vanligaste orsakerna till nattsvettningar, när du ska vara orolig och vad du kan göra för att åtgärda situationen.

Varför svettas du på natten?

Nattliga svettningar kan orsakas av en mängd olika faktorer, bland annat:

 • Stress och ångest
 • Mediciner
 • Sömnapné
 • Klimakteriet
 • Hormonella förändringar
 • Hypertyreos
 • Hyperhidros
 • Sjukdomar

Stress och ångest

Överdriven svettning kan också orsakas av stress och ångest. När du känner dig stressad eller orolig frigör kroppen adrenalin. Detta adrenalin kan få din hjärtfrekvens att öka och dina svettkörtlar att aktiveras. Detta är kroppens sätt att försöka kyla ner sig själv.

Om du upplever överdriven svettning på natten på grund av stress eller ångest finns det några saker du kan göra för att avhjälpa situationen.

En sak som du kan göra är att försöka slappna av. Det finns ett antal olika tekniker som du kan använda för att slappna av, till exempel yoga eller meditation. Du kan också prova djupa andningsövningar.

En annan sak som du kan göra är att begränsa din exponering för stressiga situationer. Försök om möjligt att undvika stressiga situationer på jobbet eller hemma. Du kan också försöka hantera din tid bättre så att du inte känner dig överväldigad.

Om du har svårt att hantera stress och ångest på egen hand kan det vara till hjälp att träffa en terapeut eller stresskonsult. En terapeut kan hjälpa dig att identifiera källorna till stress i ditt liv och lära dig hur du ska hantera dem.

Mediciner

Det finns många olika typer av läkemedel som kan påverka hur du svettas. Vissa mediciner, kan få dig att svettas på natten mer än vanligt. Andra, kan få dig att svettas mindre.

Exempel på mediciner som kan göra att du svettas på natten:

 • Smärtstillande – t.ex. Ipren (ibuprofen) eller Asperin.
 • Kortison
 • Antidepressiva läkemedel
 • Opiater
 • Läkemedel mot högt blodsocker

Om du tar någon medicin och upplever förändringar i ditt svettningsmönster, se till att prata med din läkare om det. De kan kanske föreslå en annan medicinering som inte har samma effekt på din svettning.

Sömnapné

Sömnapné kan vara en vanlig orsak till nattsvett. I en isländsk studie visade det sig att en tredjedel av kvinnor med obstruktiv sömnapné upplever överdrivna svettningar på natten.

Om du har överdriven svettning på natten och även har sömnapné är det viktigt att få behandling för båda tillstånden. Behandling av sömnapné kan bidra till att förbättra din sömnkvalitet och kan minska den mängd svett som du upplever på natten.

Infektioner

Infektioner kan påverka nattsvettningar. En vanlig infektion som kan orsaka svettningar på natten är tuberkulos.

Tuberkulos är en allvarlig lunginfektion som kan orsaka feber, svettningar och hosta. Om du upplever nattsvettningar och misstänker att du kan ha tuberkulos är det viktigt att du genast går till läkare.

Andra infektioner som kan orsaka svettningar på natten är hiv/aids, malaria och tyfus. Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att du söker läkarvård omgående.

Klimakteriet

80% av alla kvinnor drabbas av nattliga svettningar under klimakteriet. Detta beror på de hormonella förändringar som sker under denna tid. När kroppen inte producerar lika mycket östrogen kan det orsaka värmevallningar och nattsvettningar.

Om du upplever nattsvettningar under klimakteriet finns det några saker du kan göra för att lindra symptomen. Framför allt genom regelbunden träning och andningsövningar.  

Hormoner

Hormoner kan påverka hur du svettas. Sköldkörtelhormoner kan till exempel stimulera svettning. Om du upplever överdriven svettning är det viktigt att gå till din läkare och få dina hormonnivåer kontrollerade.

Andra hormoner, som östrogen och progesteron, kan också orsaka svettning. är gravid kan du uppleva ökad svettning. Om du tar hormonersättningsterapi kan du också uppleva ökad svettning.

Testosteron

Många människor inser inte att testosteron kan vara en orsak till nattliga svettningar. Testosteron är det hormon som ansvarar för maskulina egenskaper som muskelmassa och skäggväxt.

Även om det är viktigt för den allmänna hälsan kan för mycket testosteron leda till problem som nattsvettningar.

Testosteronnivåerna ökar naturligt när vi åldras, och detta kan leda till en ökning av nattsvettningar.

Sjukdomar

Cancer

Cancer kan orsaka nattsvettningar. Nattsvettningar är ett vanligt symptom på cancer och kan orsakas av många olika typer av cancer. Om du upplever nattsvettningar är det viktigt att gå till en läkare för att ta reda på vad som orsakar dem.

Hypertyreos

Hypertyreoidism är ett tillstånd som uppstår när sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Detta kan orsaka en rad olika symtom, bland annat nattsvettningar.

Personer med hypertyreoidism upplever ofta överdriven svettning, särskilt på natten. Detta kan vara obekvämt och kan störa sömnen.

Det finns ett antal behandlingar för hypertyreoidism, inklusive mediciner och kirurgi. Om du upplever nattsvettningar till följd av detta tillstånd bör du prata med din läkare om vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga för dig.

Hyperhidros

Hyperhidros, eller överdriven svettning, kan också orsaka nattsvettningar. Om du har nattsvettningar och har hyperhidros är det viktigt att du går till läkare för att ta reda på vad som orsakar dem.

Nattsvettningar kan även vara ett tecken på hyperhidros och det är viktigt att få dem kontrollerade så snart som möjligt.

Det här ska du göra för att minska svettningarna

Om du lider av nattliga svettningar finns det några saker du kan göra för att avhjälpa situationen.

 • Drick mycket vätska. Uttorkning kan leda till att du svettas mer, så det är viktigt att du dricker mycket vatten under dagen.
 • Undvik koffein och alkohol, eftersom båda kan ha en uttorkande effekt.
 • Se till att ditt rum är svalt och ombonat. Om ditt rum är för varmt eller för kallt kan det leda till att du svettas på natten. Se till att dina lakan är svala och bekväma och försök att hålla rummet så svalt som möjligt.
 • Yoga och utför andningsövningar innan läggdags för att minska stress och ångest.

Slutligen, om du har haft problem med svettningar på natten under en längre tid bör du kontakta din läkare. Det kan finnas ett underliggande medicinskt tillstånd som orsakar din svettning, och det är viktigt att få det undersökt av en kunnig person.

Källor


 1. ”Prevalence of night sweats in primary care patients: an OKPRN and TAFP-Net collaborative study” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12019054/
 2. ”The effects of a psychological ”stressor” and raised ambient temperature on the pharmacological responsiveness of human eccrine sweat glands: implications for sweat gland hyper-responsiveness in anxiety states” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6723759/
 3. ”Nocturnal sweating–a common symptom of obstructive sleep apnoea: the Icelandic sleep apnoea cohort” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23674447/
 4. ”Treatment of menopause-associated vasomotor symptoms: position statement of The North American Menopause Society” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14716179/
 5. ”Sex hormone effects on autonomic mechanisms of thermoregulation in humans” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26674572/
 6. ”Hot Flashes and Night Sweats (PDQ®): Patient Version” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26389162/
 7. ”Persistent Night Sweats: Diagnostic Evaluation” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32996756/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *