yoga nidra

Yoga nidra – en hel natts sömn på 30 minuter

Yoga nidra, även känd som yogisk sömn, är en teknik inom yogapratiken som hjälper dig att uppnå en djup avslappning och inre frid.

Genom att följa en serie av medveten närvaroövningar och visualiseringar kan du lugna ditt sinne, minska stress och ångest, förbättra din sömnkvalitet och förbättra ditt allmänna välbefinnande.

I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med Yoga nidra, hur du kan praktisera tekniken själv, och svara på vanliga frågor om denna yogiska sömnteknik.

Fördelarna med yoga nidra

Yoga nidra är en kraftfull teknik för att minska stress och ångest, förbättra sömnkvaliteten och främja en känsla av inre frid. Här är några av de viktigaste fördelarna med Yoga nidra:

 • Minskar stress och ångest – Yoga nidra hjälper till att minska produktionen av stresshormoner och öka produktionen av hormoner som främjar avslappning och lugn.
 • Förbättrar sömnkvaliteten – Yoga nidra kan hjälpa till att öka mängden djupsömn, vilket är viktigt för återhämtning och regenerering av kroppen.
 • Förbättrar fokus och koncentration – Genom att öva medveten närvaro och visualiseringar i Yoga nidra kan du öka din förmåga att fokusera och koncentrera dig.
 • Minskar smärta och spänningar – Yoga nidra hjälper till att slappna av i kroppen och minska spänningar och smärta.
 • Främjar en känsla av inre frid – Genom att följa de guidade visualiseringarna i Yoga nidra kan du uppleva en djup inre frid och känsla av harmoni.

Hur du kan praktisera Yoga nidra själv

Att praktisera Yoga nidra själv är enkelt och kan göras var som helst. Här är några enkla steg för att komma igång:

 • Skapa en avslappnad miljö – Välj en plats där du kan ligga ner och vara bekväm, tänd några ljus och använd gärna en mjuk filt.
 • Ligg ner på rygg – Ligga ner på rygg med benen något isär och armarna vid sidan av kroppen. Många gillar att ha en tyngdfilt över sig om du har en.
 • Följ en guidning – Följ en ljud- eller videoguidning som leder dig genom en serie av medveten närvaroövningar och visualiseringar.
 • Avsluta meditationen – När guidningen är klar, ta några djupa andetag och sakta rör på fingrar och tår för att återvända till vakenhet. Ta sedan några minuter att sitta tyst och reflektera över din upplevelse.

Här är några bra guidningar

Youtube

Spotify

Tips för att få ut det mesta av din Yoga nidra-praktik

Här är några tips för att få ut det mesta av din Yoga nidra-praktik:

 • Försök att praktisera Yoga nidra regelbundet – Att praktisera Yoga nidra regelbundet kan hjälpa till att uppnå en djupare avslappning och mer bestående fördelar.
 • Välj en guidad meditation som passar dig – Det finns många guidade Yoga nidra-meditationer tillgängliga online. Välj en som känns rätt för dig och din personlighet.
 • Ha tålamod – Det kan ta tid att uppleva de fulla fördelarna med Yoga nidra. Var tålmodig och ge dig själv tid att utforska och upptäcka denna kraftfulla teknik.
 • Skapa en avslappnad miljö – Se till att skapa en avslappnad miljö fri från distraktioner för att få ut det mesta av din Yoga nidra-praktik.

Sammanfattning

Yoga nidra är en kraftfull teknik för att minska stress och ångest, förbättra sömnkvaliteten och främja en känsla av inre frid. Genom att följa en serie av medveten närvaroövningar och visualiseringar kan du uppleva en djup avslappning och harmoni.

Genom att praktisera Yoga nidra regelbundet kan du förbättra ditt allmänna välbefinnande och livskvalitet. Ge dig själv tid att utforska denna kraftfulla teknik och upplev dess många fördelar för din hälsa och välbefinnande.

Vi har även skrivit en artikel om hur du kan yoga dig till sömns.

Vanliga frågor om Yoga nidra

Här är några vanliga frågor om Yoga nidra:

Vad betyder Yoga nidra?

Yoga nidra betyder yogisk sömn på sanskrit och är en teknik inom yogapratiken för att uppnå en djup avslappning och inre frid.

Vad är skillnaden mellan Yoga nidra och vanlig sömn?

Skillnaden mellan Yoga nidra och vanlig sömn är att Yoga nidra är en medveten teknik för att uppnå avslappning och frid, medan vanlig sömn är en naturlig kroppsfunktion.

Vem kan praktisera Yoga nidra?

Yoga nidra kan praktiseras av alla, oavsett ålder, kön eller fysisk förmåga. Det är en mild och säker teknik för att minska stress och ångest.

Hur länge ska jag praktisera Yoga nidra?

Du kan praktisera Yoga nidra så länge du vill, men de flesta guidade meditationerna varar mellan 15-45 minuter.

Källor

 1. Khalsa, S. B. S., & Cohen, L. (2010). Yoga nidra relaxation increases heart rate variability and is unaffected by a prior bout of Hatha yoga. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16(2), 193-200.
 2. Shayna Zema – Guided to Relaxation: The Healing Effects of Yoga Nidra and iRest on Well-Being

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *